Zwolennicy praw człowieka alarmują o „ludobójstwie chrześcijan” w Afryce

Muzułmańskie grupy terrorystyczne przypuszczają ataki na kilka krajów afrykańskich.

Przede wszystkim jest to Nigeria, gdzie dziesiątki tysięcy chrześcijan zginęło w wyniku tego, co obrońcy praw człowieka nazywają  ludobójstwem chrześcijan na całym kontynencie.

Armia Nigerii opublikowała niedawno plakat przedstawiający 100 głównych celów terroru.

Wśród nich: najbardziej poszukiwany człowiek Afryki, Abubakar Shekau, szef islamskiej grupy terrorystycznej Boko Haram.

„Ta osoba była niepokojąca nie tylko w północnej Nigerii, ale w całym regionie” – powiedział CBN News dr David Curry, prezes Open Doors USA.

W filmie nagranym przez nigeryjską gazetę lider Boko Haram, otoczony przez ochroniarzy, chwali się, że nigdy nie zostanie złapany, ponieważ wykonuje pracę Allaha.

Shekau dodaje, że wojna w Nigerii będzie trwała nawet po nim.

„Myślę, że jeśli nie zostanie pod kontrolą rządu Nigerii, może to z pewnością zmienić się w ideę kalifatu, jaką widzieliśmy w przypadku ISIS w Syrii i Iraku” – ostrzegł Curry.

Brutalna rebelia Shekau zabiła tysiące ludzi i pozostawiła miliony wysiedlonych bez domów.

„Jeśli spojrzysz na to, co się tam dzieje, to tylko masowe ataki na chrześcijan” – powiedział Jeff King, prezes International Christian Concern. „Od 50 do 70 tysięcy zostało zamordowanych”.

Misja Shekau: Zmień najbardziej zaludniony kraj Afryki – islamski i zmuś chrześcijan, którzy stanowią połowę populacji, do wyjazdu, przejścia na islam lub śmierci.

Johnnie Moore, chrześcijanin, i Abraham Cooper, ortodoksyjny Żyd, są współautorami nowej książki The Next Jihad: Stop the Christian Genocide in Africa .

„Terroryści w Nigerii i sąsiednich krajach wokół Nigerii, podczas gdy te rebelie mają miejsce, absolutnie próbują popełnić ludobójstwo na wspólnotach chrześcijańskich, chcą ich wszystkich wymazać” – powiedział CBN News ks. Johnnie Moore.

Moore i Cooper podróżowali razem do Nigerii na początku tego roku, spotykając dziesiątki chrześcijańskich ofiar prześladowań muzułmańskich.

„Wielu z nich czuje się bezradnych w tym momencie, nigdy nie wiadomo, jak będzie dalej” – powiedział CBN News rabin Abraham Cooper, zastępca dziekana i dyrektor Globalnej Agendy Działań Społecznych Centrum Simona Wiesenthala. „Jednak ich wiara pozostaje niezachwiana, a mówiąc jako żydowski rabin, ortodoksyjny, byłem bardzo zainspirowany ich wiarą”.

Co gorsza, w tak zwanym regionie „środkowego pasa” Nigerii, gdzie muzułmańska północ spotyka się z chrześcijańskim południem, inna grupa terrorystyczna złożona z muzułmańskich bojowników Fulani również terroryzuje chrześcijan.

W ciągu zaledwie pierwszych siedmiu miesięcy 2020 r. Bojownicy Fulani zostali zhakowali na śmierć ponad 1400 chrześcijan.

„Przychodzą w środku nocy, wchodząc do chrześcijańskich wiosek, paląc domy, zabijając ludzi, po prostu naprawdę straszne” – powiedział Cooper.

źródło: cbn

Pandemia głodu

Głód doprowadza do degradacji organizmu, dzieci potrzebują witamin. Ich brak prowadzi do kalectwa i śmierci.

REUTERS

To najgorszy czas dla Sudańczyków, 75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”