Kryzys żywnościowy w Jemenie jest bezpośrednim skutkiem wojny spowodowanym przez człowieka. Od 2015 r. Gospodarka skurczyła się o połowę, a ponad 80% Jemeńczyków żyje obecnie poniżej progu ubóstwa . Załamanie dochodów i wzrost cen wypchnęły żywność poza zasięg wielu ludzi.

Poza tym, jako kraj ubogi w żywność, Jemen zawsze był silnie uzależniony od importu handlowego. Zostały one świadomie osłabione przez strony konfliktu, powodując poważne zakłócenia w rurociągu żywnościowym i innych dostawach. W całym kraju panuje głód, nawet setki mil od linii frontu.

Rodziny nie mają innego wyboru, jak tylko uciekać się do desperackich i szkodliwych sposobów radzenia sobie z głodem lub grożącym nim zagrożeniem. Wiele z nich ogranicza ilość spożywanego jedzenia lub nawet pomija posiłki. Niektórzy są również zmuszani do zaciągania długów, wysyłania domowników do żebractwa lub sprzedaży majątku w celu zakupu żywności.

Kobiety ponoszą ciężar

Kobiety cierpią nieproporcjonalnie z powodu tak dramatycznego poziomu braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia. Jedzą na końcu, dając pierwszeństwo dzieciom i innym członkom rodziny lub przeznaczając pieniądze na inne potrzeby domowe. Mają coraz większe trudności z dostępem do szpitali i usług medycznych, są dodatkowo narażeni na ryzyko i doświadczają najwyższego poziomu ze wszystkich form przemocy.

3 miliony kobiet i dziewcząt jest zagrożonych przemocą ze względu na płeć, a liczba przypadków przemocy wobec kobiet wzrosła o ponad 63% w ciągu ostatnich dwóch lat.

Wczesne małżeństwa , już poważny problem w Jemenie, ponownie wzrosły od czasu eskalacji konfliktu. Dziewczęta w wieku ośmiu lub dziesięciu lat wychodzą za mąż, aby zmniejszyć liczbę członków rodziny do wykarmienia, ale także jako źródło dochodu w celu wyżywienia reszty rodziny i spłaty długów.

źródło: oxfam.org