Wytatuowana kobieta
Ta młoda kobieta o długich czarnych włosach zmarła w północnym Chile ,jak się uważa, ponad 3410 lat temu. Ciepłe pustynne powietrze zmumifikowało jej ciało, które zostało pochowane w pozycji siedzącej, co umożliwiło odpływ płynów ustrojowych przez grawitację – „najczęstsza pozycja pochówku wśród kultur prekolumbijskich”.
Tatuaż składający się z kropki wewnątrz owalu można znaleźć na każdej z piersi kobiety oraz tuż pod lewym kącikiem ust. Niewiele wiadomo o kulturze Chiu Chiu, z której pochodzi, i możemy się tylko domyślać, jaki jest cel tatuaży.
Sugeruje się, że miały odpędzać złe duchy, ale mogły również służyć do ochrony przed chorobami. Praktyka sztucznej mumifikacji miała zostać zapoczątkowana w tym regionie przez lud Chinchorro.
Niektóre mumie z obszarów lasów deszczowych Ameryki Łacińskiej zmumifikowały się w warunkach niegościnnych do mumifikacji pomimo wysokiej temperatury, wahań temperatury i ekstremalnych warunków wilgotność.
This 2,500-year-old female mummy is known as the “Ice Maiden”. It is one of few in existence with visible tattoos.
A team of scientists concluded that she had breast cancer in her 20s. It is also believed that she smoked cannabis to try to dull the pain. pic.twitter.com/Rlzdbi7Ijx
— Marina Amaral (@marinamaral2) December 3, 2020
źródło: Anna-Maria Begerock
Głód wciąż rośnie w całej Afryce Wschodniej. 10 milionów dzieci poniżej piątego roku życia cierpi na ostre niedożywienie!

Według nowego badania wspieranego przez Światowy Program Żywnościowy ( WFP ) i Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa ( FAO ) ponad 50 milionów ludzi w Afryce Wschodniej stanie w tym roku w obliczu poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego.
Wydany przez regionalny Międzyrządowy Urząd ds. Rozwoju raport IGAD Regional Focus on Food Crises budzi alarm w związku z eskalacją braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia w Etiopii, Kenii, Somalii, Sudanie Południowym i Sudanie.
„Obecna sytuacja w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w Rogu Afryki jest tragiczna po tym, jak zawiodły cztery kolejne pory deszczowe, co jest wydarzeniem klimatycznym niespotykanym od co najmniej 40 lat lub od początku ery satelitarnej” – powiedział Chimimba David Phiri, koordynator subregionalny FAO dla Afryki Wschodniej.
„Teraz, bardziej niż kiedykolwiek, musimy wdrożyć krótkoterminowe działania oszczędzające środki do życia z długoterminowym budowaniem odporności, mającym na celu zajęcie się podstawowymi przyczynami kryzysów żywnościowych w naszym regionie”.

Przewiduje się, że w tym roku około 300 000 osób w Somalii i Sudanie Południowym stanie w obliczu najwyższego poziomu głodu w skali Zintegrowanej Klasyfikacji Fazy Bezpieczeństwa Żywnościowego – poziomu 5, co oznacza skrajny brak żywności – z ryzykiem wystąpienia głodu w ośmiu obszarach Somalii, powszechna produkcja roślinna i hodowlana zawodzi.
Sytuacja w 2022 r. oznacza dramatyczny wzrost w stosunku do zeszłego roku, kiedy 42 miliony ludzi cierpiało z powodu wysokiego poziomu poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego.
W 2021 r. region IGAD stanowił prawie 22 procent globalnej liczby osób w kryzysie lub gorzej (faza IPC 3 lub wyższa), przy czym szacuje się, że 10 milionów dzieci poniżej piątego roku życia cierpi na ostre niedożywienie.
Ponadto 24 procent z 51 milionów osób wewnętrznie przesiedlonych na świecie znajdowało się również w krajach IGAD, głównie w Etiopii, Somalii, Sudanie Południowym i Sudanie.

W obliczu wielu wstrząsów
Połączenie ekstremalnych warunków klimatycznych, konfliktów i wyzwań makroekonomicznych sprawia, że wiele wstrząsów jest prawie niemożliwych do radzenia sobie.
Zmiany klimatyczne i La Niña spowodowały bezprecedensową wielosezonową suszę, przerywaną jedną z najgorszych od 70 lat od marca do maja pory deszczowej.
„Konflikt, ekstremalne warunki klimatyczne, wstrząsy gospodarcze, rosnące koszty, a teraz wpływ konfliktu na Ukrainie na ceny żywności i energii popychają miliony dzieci do głodu w Afryce Wschodniej” – powiedział Michael Dunford, dyrektor regionalny WFP na Afrykę Wschodnią.
Uznając, że istnieje „bardzo realne ryzyko głodu” w regionie, podkreślił znaczenie przygotowania się na przyszłe wstrząsy i reagowania na nie, które, jak powiedział, są „coraz bardziej nieuniknione z powodu zmieniającego się klimatu”.
Skala i dotkliwość ostrego braku bezpieczeństwa żywnościowego są niezwykle wysokie w Sudanie Południowym w szczycie sezonu chudego 2022 r., a szacuje się, że 7-8 milionów ludzi potrzebuje pilnej pomocy żywnościowej. Skutki kryzysu (faza 3 IPC) są powszechne, a humanitarna pomoc żywnościowa zapobiega bardziej ekstremalnym skutkom w dużej części Wielkiego Górnego Nilu i części regionów Wielkiego Bahr el Ghazal. Jednak wiele gospodarstw domowych nadal boryka się z dużymi lukami w konsumpcji żywności wskazującymi na stan nadzwyczajny (faza IPC 4) lub jeszcze gorsze wyniki. Obszary najbardziej niepokojące to Fangak, Canal/Pigi i Ayod z Jonglei; Leer i Mayendit Jedności; i Tonj East of Warrap, gdzie niektóre populacje prawdopodobnie znajdują się w katastrofalnej nędzy (faza 5 IPC) z powodu wpływu konfliktu i powodzi ukierunkowane na typowe źródła żywności, takie jak uprawy i zwierzęta gospodarskie.
Sudan Południowy nadal boryka się z jednym z największych kryzysów bezpieczeństwa żywnościowego na świecie, a wiele gospodarstw domowych boryka się z dużymi lub ekstremalnymi lukami w konsumpcji żywności, wskazującymi na stan nadzwyczajny (faza 4 IPC) lub gorsze wyniki. Chociaż oczekuje się, że wyniki w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego poprawią się nieco w okresie od października do stycznia wraz z dostępnością zbiorów, trwający konflikt i przewidywane powodzie ograniczą perspektywy produkcji. Ogólnie rzecz biorąc, powszechne potrzeby w zakresie pomocy będą się utrzymywać. Niestety, gwałtowny wzrost kosztów paliwa i żywności jeszcze bardziej nadwyrężył fundusze dostępne na pomoc humanitarną, a plan pomocy humanitarnej 2022 został sfinansowany tylko w 31,5% do lipca. Podczas gdy WFP prawdopodobnie nadal będzie priorytetowo traktować hrabstwa wzbudzające największe obawy, w tym Fangak i Canal/Pigi, jest mało prawdopodobne, że uda się dotrzeć do milionów potrzebujących pilnej pomocy żywnościowej, a przy braku pomocy utrzymają one luki w konsumpcji żywności.
Utrzymanie luk pomocowych w konsumpcji żywności doprowadzi do nieodwracalnych negatywnych skutków fizjologicznych. W związku z tym konieczne jest pilne zwiększenie pomocy, aby zapobiec wysokiemu poziomowi ostrego niedożywienia i śmiertelności związanej z głodem, zwłaszcza u dzieci.
