Zaginione dzieci Nigerii: tysiące sierot Boko Haram

YOLA, Nigeria – Rose Wakulu jest wyczerpana. Jednak 25-latka siedzi prosto na drewnianym krześle w opuszczonej klasie szkolnej, karmiąc piersią swojego 28-dniowego siostrzeńca Ibrahima. Bojownicy Boko Haram zabili jego matkę i bliźniaka w dniu jego narodzin.

U stóp Wakulu siedzi 5-letni Moses Luka, syn innej siostry Wakulu. Moses wkłada do ust brudne plastikowe zakrętki od butelek. Wakulu pochyla się nad głową Ibrahima i wkłada palec do ust Mojżesza, aby podważyć plastikowe wieczka.

Córka Wakulu, 2-letni Ladi, tropi Mojżesza. Przybyli dzień wcześniej i nadal przyzwyczajają się do życia w obozie.

W grudniu bojownicy Boko Haram zaatakowali wioskę Wakulu, Lassa, w sąsiednim stanie Borno.

Matka Mojżesza została zabita przed domem jego rodziny, gdy był w środku z ojcem. Kiedy ojciec Mojżesza wyszedł, aby spróbować pochować ciało swojej żony, bojownicy wrócili i go zabili. Mojżesz nadal był w domu.

Wakulu i Ladi ukrywali się w buszu z grupą ludzi, którzy uciekli z morderczego szaleństwa. Zostawiając Ladi za sobą, wymknęła się, aby udać się do domu innej siostry, która została w domu, ponieważ była w zaawansowanej ciąży. Wakulu weszła przez bramę i znalazła swoją siostrę leżącą w ziemi, z krwią wciąż wypływającą z jej ciała.

Wakulu usłyszała płacz niemowląt. Wbiegła do domu i zobaczyła nowonarodzone bliźniaki leżące na plecach na podłodze. Jeden został zamordowany, pokryty krwią; drugi, teraz imieniem Ibrahim, płakał. Szybko pochowała martwe niemowlę i swoją siostrę. Potem podniosła płaczące dziecko. Pobiegła przez wieś do domu swojej drugiej siostry, gdzie zobaczyła ciało męża. Chwyciła Mojżesza za rękę i wróciła do Ladi.

Z Ibrahimem przywiązanym do pleców Wakulu, Moses i Ladi czołgali się przez busz wraz z dziesiątkami innych przerażonych ludzi. Szli od wioski do wioski, prawie 150 mil, aż nie mogła już karmić dziecka, a Mojżesz był zbyt zmęczony, by chodzić. Po 12 dniach cała czwórka dotarła do stolicy stanu Yola.

Ale Wakulu wciąż prześladuje przerażenie przed tym od czego uciekli.

„Kiedy zobaczyłam Boko Haram, zwymiotowałam”, powiedziała, mówiąc w języku hausa. „Byli ubrani w nigeryjskie mundury wojskowe, ale na głowach mieli turbany, więc stąd wiedziałem, że nie są żołnierzami”.

Wakulu, Ladi, Ibrahim i Moses są teraz w obozie Girei One, prowadzonym przez rząd stanowy, w którym mieszka ponad tysiąc przesiedleńców wewnętrznych. Ponieważ obóz jest jednostką przejściową, w której przesiedleńcy są ostatecznie przenoszeni do bardziej stałych obozów, nikt nie ma dokładnego pojęcia, ile sierot przeszło przez Girei One. Ale jasne jest, że wiele dzieci jest w obozie bez rodziców.

„Jest prawdopodobne, że w ciągu następnych 20-30 lat będziemy świadkami agresywnych zachowań tych młodych i dzieci”