Linda Bordoni

Każdego dnia 13 chrześcijan na całym świecie ginie z powodu swojej wiary, 12 kościołów lub budynków chrześcijańskich jest atakowanych, 12 chrześcijan zostaje niesłusznie aresztowanych lub uwięzionych, a kolejnych 5 uprowadzonych.

Jest to zgodne z corocznym raportem World Watch List z 2021 r., Opracowanym przez Open Doors, organizację non-profit, która publikuje prześladowania chrześcijan, prowadzi modlitwy i pokazuje prześladowanym wierzącym, że nie są zapomniani.

Rozpoczynając raport w środę, David Curry, prezes i dyrektor generalny Open Doors USA powiedział, że „Liczba cierpiących ludzi Bożych powinna oznaczać, że Kościół umiera, że ​​chrześcijanie milczą, tracą wiarę”. Ale, kontynuował cytat z proroka Izajasza, i powiedział, że tak się nie dzieje, „gdy idą przez pustynię i rzeki na pustyni”.

Rosnąca liczba prześladowanych chrześcijan

Raport podaje, że w wymienionych krajach 309 milionów chrześcijan żyje w miejscach o „bardzo wysokim” lub „ekstremalnym” poziomie prześladowań. To o 260 milionów więcej niż w zeszłym roku.

Raport mówi również, że można dodać kolejne 31 milionów z 24 krajów, które znajdują się tuż poza pierwszą pięćdziesiątką – takich jak Kuba, Sri Lanka, Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Jeśli wykonasz obliczenia matematyczne, oznacza to, że 1 na 8 chrześcijan na całym świecie jest prześladowanych. Analizując dane, Open Doors identyfikuje niektóre z głównych trendów powodujących wzrost liczby.

Islamistyczny fundamentalizm w Afryce Subsaharyjskiej

Raport twierdzi, że Covid-19 działał jako katalizator prześladowań religijnych poprzez dyskryminację ze względu na pomoc, przymusowe konwersje oraz usprawiedliwienie zwiększania nadzoru i cenzury. Innym czynnikiem powodującym zwiększone cierpienie chrześcijan są bardziej ekstremistyczne ataki w całej Afryce Subsaharyjskiej, od Nigerii i Kamerunu po Burkina Faso, Mali i nie tylko.

W tym roku lista 10 najgorszych prześladowców pozostaje stosunkowo niezmieniona. Po Korei Północnej znajduje się Afganistan, a następnie Somalia, Libia, Pakistan, Erytrea, Jemen, Iran, Nigeria i Indie.

Sudan opuścił pierwszą dziesiątkę po raz pierwszy od sześciu lat, po zniesieniu kary śmierci za apostazję i zagwarantowaniu wolności wyznania w nowej konstytucji po trzech dekadach prawa islamskiego. Jednak pozostaje n. 13 na liście, jak zauważyli badacze Open Doors, chrześcijanie wywodzący się ze środowisk muzułmańskich nadal spotykają się z atakami, ostracyzmem i dyskryminacją ze strony swoich rodzin i społeczności, podczas gdy chrześcijanki spotykają się z przemocą seksualną.

Indie pozostają w pierwszej dziesiątce trzeci rok z rzędu, ponieważ „nadal obserwuje się wzrost przemocy wobec mniejszości religijnych z powodu usankcjonowanego przez rząd hinduskiego ekstremizmu”.

źródło: vaticannews

zdjęcie poglądowe

To najgorszy czas dla Sudańczyków-75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Polska Akcja Humanitarna:

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)