Więcej ludzi w Jemenie zmaga się ze śmiercią, głodem i chorobami niż w jakimkolwiek innym kraju. Masowa epidemia koronawirusa miałaby katastrofalne konsekwencje; infrastruktura zdrowotna jest wyjątkowo krucha, a dwie trzecie populacji już teraz ma trudności z zaspokojeniem minimalnego zapotrzebowania na żywność. Połowa tej grupy, czyli 10 milionów Jemeńczyków, jest na skraju śmierci głodowej.

Jemen jest znany z wojen i przemocy, ale Bóg robi niesamowite rzeczy. Kościół rośnie w miejscu, w którym Chrześcijanom nie wolno istnieć.

W Jemenie wszyscy są uważani za muzułmanów i naśladowanie Chrystusa może spowodować karę śmierci. Wierzący istnieją w Jemenie, ale ryzyko jest tak duże, że muszą potajemnie przeżywać swoją wiarę.

Dzięki bezpiecznemu połączeniu jemeńscy wierzący rozmawiali z MNN o tym, co Bóg robi w ich kraju i jak globalne Ciało Chrystusa może ich wspierać. Poniżej zamieszczamy pełną dyskusję w formacie pytań i odpowiedzi.

P: Większość nagłówków wiadomości koncentruje się na wojnie i przemocy w Jemenie, ale Bóg robi niesamowite rzeczy. Co chcesz, aby Chrześcijanie wiedzieli?

O: Chcemy, aby wiedzieli, że stoimy przed najtrudniejszym wyzwaniem naszego życia i jedną z najtrudniejszych sytuacji na świecie. Jest wiele zniszczeń, cierpienia i bólu, a większość ludzi nie ma nadziei.

Chrześcijanie w Jemenie doświadczają skutków wojny tak jak inni, ale wiemy, że Pan jest z nami i nie zapomniał o nas. Prosilibyśmy Chrześcijan w innych częściach świata, aby o nas nie zapominali.

Widzieliśmy, że Bóg wiernie odpowiada na modlitwy i widzimy Go w działaniu, gdy przyciąga ludzi do siebie. Wiele owoców, które widzimy dzisiaj, pojawiło się pomimo kradzieży, zabijania i niszczenia tego, co robi wróg. Boże plany poszukiwania i ratowania zgubionych nie uległy zmianie.

P: Słyszeliśmy, że w waszym kraju panuje wielki głód Boga. Możesz nam powiedzieć więcej na ten temat?

Odp .: Kiedy ktoś kwestionuje rozumienie życia i wartości, może to skłonić tę osobę do zakwestionowania jej przekonań. Ta wojna i katastrofa humanitarna wstrząsnęły fundamentami, na których naród jemeński stał od wieków. Ludzie próbują zrozumieć, dlaczego tak się dzieje i kwestionują swoją wiarę, wiarę, która naprawdę nie ma dobrej odpowiedzi na zmagania i ból, którego doświadczają. W ten sposób Bóg wykorzystuje kryzys, aby przyciągnąć ludzi do siebie.

Wiele razy odpowiadamy na pytania ludzi wokół nas lub tych wokół nas, którzy nie mają nadziei, że zobaczą, jak żyjemy w pokoju i nadziei w kochającym Bogu. Bóg dał chrześcijanom w Jemenie wielką szansę i chociaż wiąże się to z dużym ryzykiem, korzystamy z okazji, aby mówić o naszej wierze w Jezusa.

P: Jak chrześcijanie na Zachodzie mogą modlić się za Jemen?

O: Oczywiście, chcemy się modlić, aby zgodnie z planem Boga wojna się skończyła i sytuacja się poprawiła. Mogą również modlić się, aby chrześcijanie w Jemenie doświadczyli obecności i mocy Boga w bardzo ciemnym miejscu. Módlcie się, aby z mądrością i wnikliwością bracia i siostry podzielili się Jego miłością z ludźmi, którzy jej rozpaczliwie potrzebują, i ujrzeli żniwo przynoszące chwałę Bogu.

źródło: mnnonline.org