Włochy: zamordowano duchownego, opiekuna „uchodźców”. Zabił imigrant

W miasteczku Como na północy Włoch zamordowano 51-letniego kapłana. Roberto Malgesini został pchnięty nożem we wczesnych godzinach porannych. Wkrótce potem na policję zgłosił się domniemany sprawca, bezdomny imigrant, prawdopodobnie o korzeniach tunezyjskich, określany jako niezrównoważony psychicznie.

Do zdarzenia doszło nieopodal kościoła, gdzie posługiwał ksiądz Malgesini. Trwa intensywne śledztwo.

Jego misją była pomoc licznym w tej dzielnicy migrantom, bezdomnym i zmarginalizowanym. Wraz z grupą wolontariuszy codziennie przygotowywał dla nich posiłki. Regularnie odwiedzał też noclegownię dla bezdomnych i zajmował się przyjmowaniem imigrantów.

-Kiedy przyjechałem tu z Rumunii, byłem bez dachu nad głową, głodny, bez perspektyw na znalezienie pracy. Padre Roberto natychmiast wyciągnął do mnie pomocną dłoń – tak zabitego księdza opisał 36-letni Rumun, Gabriel Nastase.

Źródło : „Il Fatto Quotidiano”