Władze egipskie przedłużyły o 45 dni aresztowanie chrześcijańskiego obrońcy praw człowieka, Ramiego Kamila.

05/07/2020 Egipt – władze egipskie przedłużyły o 45 dni aresztowanie chrześcijańskiego obrońcy praw człowieka, Ramiego Kamil’a. Przedłużenie nastąpiło bez obecności Ramiego i jego prawników, którzy dziś odwołują się od decyzji. Został aresztowany w listopadzie ubiegłego roku przez policję, a później oskarżony o dołączenie do organizacji terrorystycznej, otrzymywanie funduszy zagranicznych i wzbudzanie napięć na tle religijnym między chrześcijanami a muzułmanami. Był przesłuchiwany bez obecności prawnika, a jego zatrzymanie było wielokrotnie przedłużane. Ze względu na ryzyko COVID-19 w więzieniach społeczność międzynarodowa wielokrotnie prosiła władze o uwolnienie Ramiego, ale bezskutecznie.

Władze wykorzystują te fałszywe zarzuty, aby uniemożliwić Ramiemu ​​pisanie o nadużyciach wolności religijnej. Jest założycielem związku młodzieży, który powstał po masakrze w Maspero w 2011 r., Kiedy to wojsko zabiło 27 pokojowych protestujących chrześcijan, protestujących przeciwko zburzeniu kościoła. Był działaczem na rzecz wolności religijnej przed kilkoma organami międzynarodowymi, w tym ONZ. Rząd Egiptu znacznie sprzeciwił się wolności słowa, a aresztowanie Kamila pokazuje, jak ta polityka może skutecznie uciszyć innych przed mówieniem o wyzwaniach, przed którymi stoją egipscy chrześcijanie.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.

.