Chińscy katolicy z diecezji Mindong w prowincji Fujian zwracają się do społeczności międzynarodowej z wołaniem o pomoc. Komunistyczne władze Chin posuwają się do tortur, by zmusić tamtejszych księży z podziemnego Kościoła katolickiego do dołączenia do kontrolowanego przez władzę Patriotycznego Stowarzyszenia Chińskich Katolików (PSChK).

Wygląda na to, że komuniści postawili sobie za zadanie doprowadzenie do objęcia pełną kontrolą niezależnego Kościoła katolickiego, który do tej pory działał w podziemiu. W związku z tym nasilili represje wobec kapłanów niechcących dołączyć do PSChK. Znamienny jest tutaj przykład ks. Huanga z parafii w mieście Saiqi, którego władze torturowały, by wymusić na nim podpisanie deklaracji dołączenia do PSChK.

Policja aresztowała ks. Huanga 2 kwietnia i zastosowała wobec niego torturę, którą określa się jako „zmęczenie orła” od sposobu, jaki używa się do tresury ptaków drapieżnych. Przez cztery dni trzymano kapłana w małym pomieszczeniu nieustannie świecąc mu w oczy ostrym światłem i nie pozwalając zasnąć. Dwóch policjantów czuwało i groziło mu na zmianę, by podpisał deklarację.

W końcu wyczerpany torturami ks. Huang ugiął się i zdecydował podpisać deklarację. Poprosił jednak, by dołączyć do niej oświadczenie, że „pozostanie wierny nauce katolickiej”, co przewidują wytyczne watykańskie, jakie zostały wydane przez Stolicę Apostolską w czerwcu zeszłego roku. Domagał się też dodania, że dołącza do PSChK „pod warunkiem zachowania czystej wiary i zagwarantowania (…) wspólnoty z papieżem”. Władze odmówiły spełnienia tego wymogu, stwierdzając, że ważniejsze są prawa państwowe oraz „przywództwo PSChK”.

Kapłanowi oferowano również wynagrodzenie w wysokości ok. 7000 dolarów, jeśli przekonana do podpisania deklaracji innych księży. Ks. Huang jednak odmówił. Żałując podpisania dokumentu i czując, że „zawiódł swoją wspólnotę”, ks. Huang stwierdził, że nie zamierza „się pławić w bagnie PSChK” mimo dołączenia do organizacji pod presją tortur.

Portal „Bitter Winter” podaje też przykłady innych kapłanów prześladowanych za wiarę i zmuszanych przez policję do dołączenia do PSChK, takich jak biskup pomocniczy Guo Xijin i ks. Liu. W przypadku z kolei ks. Fenga z wioski Xiyin użyto gróźb zastosowania represji wobec jego rodziny – młodszego brata i bratowej, pozbawiając ich środków do życia.

źródło: jjf/ChurchMilitant.com, bitterwinter.com ,fronda.pl

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ludzie walczą o przetrwanie.

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Historia fotografii- Sęp i głodujące dziecko – tutaj

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

Article in English

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)

3 myśli na temat “Chińskie władze torturują księży. Dramatyczny apel kościoła o pomoc!!!

• 15 lipca 2020 o 01:48
    Permalink

A niech was diabli na piekielnym rożnie obracają. Za zło, które wyrzàdzacie, za kłamstwa, za inkwizycję, za pogardę dla zwerząt.

• 28 lipca 2020 o 18:49
    Permalink

Dla wszystkich: ++pewien biskup rzymu też pod wpływem represji uwięzienia i chyba głodu podpisał deklarację, ale napisał tez dwie litery na początku p.p. (pod przymusem , akurat po łacinie jest tak samo)

Warto wiedzieć