Według raportów ISIS w Mozambiku „ścina głowy” chrześcijańskim dzieciom

Bojownik ISIS ścinał głowę chłopca, lat 16, w Syrii (zdjęcie: ARAB MEDIA)

„Jedna z matek powiedziała agencji, że musiała obserwować, jak jej 12-letni syn został zabity w ten sposób blisko miejsca, w którym ukrywała się z innymi dziećmi”.

Według doniesień, w Mozambiku ekstremiści powiązani z ISIS ścinają głowy dzieciom , podała BBC.

Globalny ruch dżihadystyczny został w dużej mierze pokonany na Bliskim Wschodzie, ale ludobójczy islamistyczny ekstremizm, który kiedyś usiłował sprowadzić do Iraku i Syrii, jest obecnie przeprowadzany na obszarach Afryki. Przez wiele lat różne grupy związane z Al-Kaidą lub islamistycznymi ekstremistami przenikały w Sahelu i Somalii. Teraz rozprzestrzeniły się do Mozambiku i regionu Cabo Delgado.

Kiedy przed laty pojawiły się twierdzenia o ekstremistach ISIS, którzy infiltrują i zakorzeniają się w Mozambiku, niektórzy szydzili z tego pomysłu. To była ta sama narracja, która podała w wątpliwość Boko Haram w Nigerii. W 2012 roku artykuł w The New York Times twierdził, że nie ma dowodów na to, że „dobrze zorganizowana, spójna ideologicznie grupa terrorystyczna o nazwie Boko Haram w ogóle istnieje”.

Ale istniała – i w ciągu dwóch lat nie tylko mordowała tysiące, ale porywała kobiety i dzieci, podobnie jak ISIS w Iraku.

Eksperci z Sahelu i Afryki Środkowej, w większości w Europie, zwykle postrzegają konflikty jako związane z kwestiami ekonomicznymi lub „plemiennymi” i próbują zaprzeczyć, że religia odgrywa jakąś rolę. Dzieje się tak ze względu na zwykłą tendencję do przekształcania grup powiązanych z ISIS w „bojowników” lub „powstańców”, pomimo metod takich jak ścięcie głów i atakowanie religijnych mniejszości niemuzułmańskich, które są bardziej podobne do metod stosowanych przez nazistów niż rebelie.

„Jedna z matek powiedziała agencji, że musiała obserwować, jak jej 12-letni syn został zabity w ten sposób blisko miejsca, w którym ukrywała się z innymi dziećmi. Ponad 2500 osób zostało zabitych, a 700 000 uciekło ze swoich domów, odkąd w 2017 roku rozpoczęło się islamistyczne powstanie ”- czytamy w raportach.

Ale istniał – iw ciągu dwóch lat nie tylko mordował tysiące, ale porywał kobiety i dzieci, podobnie jak ISIS w Iraku. Wkrótce przyrzekł wierność ISIS.

Obecnie wydaje się, że powiązana z ISIS grupa w Mozambiku, zwana „Al-Shabab”, podobnie jak grupa o podobnej nazwie w Somalii, jest zaangażowana w ścinanie głów dzieciom. Agencja pomocy „Save the Children” poinformowała, że ​​doszło do ścięcia, podała BBC w środę.

Raporty nie mówią, dlaczego ludzie są ścinani. Boko Haram w swojej kampanii celowała w chrześcijan, a także muzułmanów w meczetach. ISIS mordowało także sunnickie muzułmańskie plemiona Beduinów i masakrowało szyitów, zanim zwróciło uwagę na czystek etnicznych chrześcijan i ludobójstwo Jazydów.

Ogólny kontekst ścięć może być ukryty przez organizacje i media, które mają interes w tym, aby konflikt nie był postrzegany jako „religijny”, z powodu potrzeby udawania, że ​​to głównie ekonomia napędza brutalność. Ścięcie głowy bywa motywem religijnym grup islamistycznych, stylizowaną metodą zabijania „niewiernych”.

BBC zauważa, że ​​specjalny sprawozdawca ONZ ds. Egzekucji pozasądowych określił działania bojowników jako „okrutne nie do opisania”. Inni opowiadają, że ISIS „wykorzystało” lokalną „rebelię”. Jak zauważa BBC: „Niektórzy analitycy uważają, że korzenie powstania tkwią w społeczno-ekonomicznych skargach, a wielu mieszkańców skarży się, że niewiele skorzystali z przemysłu rubinowego i gazowego prowincji”.

Nie jest jasne, dlaczego ścięcie dzieci miałoby pomóc ekonomicznym „krzywdom”. Jednak w Iraku w 2014 roku powiedziano nam również, że ISIS ludobójstwo biednych mniejszości, ponieważ członkowie ISIS, wielu z nich z bogatych krajów w Europie, zostali „pozbawieni praw wyborczych”. Na przykład jeden z przywódców grupy „praw człowieka” na Zachodzie zauważył 11 czerwca 2014 r., Że ISIS w Iraku „podobno starało się nie zrażać miejscowej ludności” i oskarżył iracki rząd o „represje na tle religijnym”.

ISIS wypędziło miliony ze swoich domów, systematycznie dokonywało egzekucji na tysiącach Jazydów oraz porywało i sprzedawało jezydkom kobiety i dzieci w niewolę.

Podobnie jak w przypadku Mozambiku, brak informacji na temat prawdziwych przekonań członków ISIS oraz ich światopoglądu i taktyki doprowadził do fałszywych raportów o tym, co robili. Nie jest jasne, czy pełne szczegóły tego, co dzieje się w Cabo Delgado, ujawnią konflikt, który może mieć wpływ na szerszy region, czy też ścięcia i morderstwa pozostaną ograniczone do tego obszaru. Stosunkowo słaba infrastruktura bezpieczeństwa doprowadziła do doniesień, że do walki z ekstremistami zatrudniani są wojskowi kontrahenci lub „najemnicy”.

W lutym włoski ambasador zginął w niepowiązanym konflikcie w Kongu. Francja jest zaangażowana w zakrojoną na szeroką skalę walkę z ekstremistami w Sahelu. W tym tygodniu uzbrojeni mężczyźni zamordowali 58 osób w Nigrze, w innym okrucieństwie, które pozostało w dużej mierze niezauważone.

Raporty The New York Times  i Vice mówią, że w grę wchodzą południowoafrykańscy i amerykańscy „najemnicy”. Niektórzy twierdzą, że ci bojownicy również dopuszczają się nadużyć.

źródło: jpost.com

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

(AP Photo / Farah Abdi Warsameh)

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)