„Ja jestem dobry pasterz. Dobry pasterz życie swoje kładzie za owce. Najemnik, który nie jest pasterzem, do którego owce nie należą, widząc wilka nadchodzącego, porzuca owce i ucieka, a wilk porywa je i rozprasza,ponieważ jest najemnikiem i nie zależy mu na owcach.” – Jana 10: 11-13

Jestem pewien, że wiesz, jak Kościół wzrósł w Chinach w ciągu ostatnich 60 lat. W tym momencie kraj jest prawdopodobnie co najmniej 10% chrześcijanami.
To niesamowite ciało Chrystusa zostało zbudowane na tych, którzy przyszli wcześniej. Ci, którzy strasznie cierpieli z rąk komunistów.
Jednym z takich liderów, który miał ogromny wpływ na współczesny chiński kościół, jest Watchman Nee.
Jego matka, podobnie jak biblijna Hannah, poświęciła go Panu, aby wykonał swoją pracę.
Nazwał siebie „Stróżem”, ponieważ uważał się za stróża, wychowanego przez Boga, aby wydać światu ostrzeżenie o ciemności, która im zagrażała.
Watchman Nee przez całe życie cierpiał, pogrążony w biedzie, złym stanie zdrowia i uwięzieniu. Wielokrotnie odwiedzano go cierpieniem, co wielokrotnie ujawnia się w jego naukach.
W 1949 roku, kiedy komunizm przejął Chiny, wysłał przywódców swojego ruchu kościelnego na Tajwan dla bezpieczeństwa, ale nie poszedł.
Powiedział: „Gdyby matka odkryła, że ​​jej dom płonie, a ona sama była poza domem, robiąc pranie, co by zrobiła? Chociaż zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa, czy nie wpadłaby do domu? Chociaż wiem, że mój powrót jest pełen niebezpieczeństw, wiem, że wielu braci i sióstr wciąż jest w środku. Jak mogę nie wrócić? ”
W 1952 r. Został fałszywie oskarżony, niesprawiedliwie osądzony i niesprawiedliwie skazany na 15 lat więzienia za wiarę. Lata więzienia spowija ciemność, aż do lat 70. XX wieku, kiedy to jeden z jego współwięźniów, Yo-Chi, opowiedział swoje życie w więzieniu.
Kiedy po raz pierwszy spotkali się w więzieniu, Yo-Chi nie był chrześcijaninem. Nienawidził Watchman Nee. Widział, jak pisze nieustannie, i założył, że musi zgłaszać się innym do strażników. Później Yo-Chi przyszedł do Chrystusa po tym, jak obserwował życie Strażnika Nee oraz jego miłość i troskę o niego, gdy żona Yo-Chi rozwiodła się z nim podczas pobytu w więzieniu.
Możliwość wyjścia z więzienia była zawsze dostępna dla Watchman Nee. Musiał tylko porzucić swoją wiarę, ale uznał to za wysoką cenę za tak mały komfort.
Żył wiernie dla Chrystusa od momentu nawrócenia do śmierci w więzieniu 30 maja 1972 r., Gdzie zmarł samotnie, w odosobnieniu. Po jego śmierci jego siostrzenica poszła do więzienia, aby odzyskać spalone popioły ze skremowanego ciała i artefaktów.
W celi więziennej znalazła list pod poduszką: „Chrystus jest Synem Bożym, który umarł za odkupienie grzeszników i zmartwychwstał po trzech dniach. To jest największa prawda we wszechświecie. Umieram z powodu mojej wiary w Chrystusa ”.
Obecnie populacja chińskich chrześcijan wynosi prawdopodobnie od 100 do 150 milionów i nadal się rozwija. Liczby nie opowiadają jednak pełnej historii Kościoła chińskiego. Głębia Kościoła ujawnia swoje korzenie, ustanowione przez Strażnika Nee i tysiące innych, którzy byli torturowani i mordowani za Jezusa.
Ich posługa trwa do dziś. Bóg naprawdę pobłogosławił wierność tych pasterzy, którzy poświęcili pociechę, status społeczny, a nawet samo życie, aby służyć Chrystusowi.
Pomyśl o nich dzisiaj io tych, którzy cię nauczyli i wlali w twoje życie duchowe. Przekaż ten prezent innemu. Opowiedz im o dobrym pasterzu, który pragnie dodać ich do swojej trzody!
Bądź błogosławiony!

Jeff King