W przerażającym ataku terrorystycznym w Indonezji ścięto czterech chrześcijan, donosi Open Doors.

Atak miał miejsce w wiosce Kalimago w Regencji Poso w centralnym Sulawesi i został oskarżony o islamskich ekstremistów należących do grupy terrorystycznej Mudżahedinów we wschodniej Indonezji.

Dwie ofiary były członkami kościoła Mamasa Toraja. Inny pochodził z kościoła Toraja, a drugi z okolicznego kościoła katolickiego.

Byli w wieku od 42 do 61 lat.

Ich morderstwa nastąpiły zaledwie pół roku po tym, jak czterech innych chrześcijan zostało zabitych w placówce Armii Zbawienia w Sigi w środkowym Sulawesi.

Lokalny partner Open Doors w Indonezji Ari Hartono – którego nazwa została zmieniona ze względów bezpieczeństwa – powiedział: „Miejscowi mieszkańcy Centralnego Sulawesi wciąż są po traumie po ataku terrorystycznym na Sigi w listopadzie zeszłego roku i jeszcze nie doszli do siebie. Nie jesteśmy pewni, czy atak ma motywację religijną, mimo że ofiarami są chrześcijanie ”.

„To może być akt przetrwania. Po incydencie w Sigi, policja i wojsko coraz bardziej naciskają terrorystów w Środkowym Sulawesi” – dodał. „Ich logistyka jest wyczerpana. Jedynym sposobem na przetrwanie jest okradanie ludzi z jedzenia. Na tym obszarze jest wielu rolników, którzy mieszkają w lesie daleko od wioski i to oni byli celem terrorystów.”

Indonezja zajmuje 47. miejsce na liście obserwacyjnej Open Doors World Watch List , corocznym rankingu 50 krajów, w których chrześcijanie spotykają się z najbardziej ekstremalnymi prześladowaniami.

Ari prosi chrześcijan, aby modlili się o pokój Boży w okolicy.

„Strach i zastraszanie próbują zawładnąć ludzkimi sercami, ale moc Boga jest potężniejsza” – powiedział.

„Módlcie się o ochronę nad ludem Bożym w Poso i środkowym Sulawesi. Dopóki nie zostaną złapani ci terroryści, zagrożenie będzie trwało.

„Ludzie boją się iść na swoje pole, dlatego nie mogą pracować i produkować plonów. Wpłynie to na ich sytuację ekonomiczną. Grupa Robocza Madago Raya poluje na tę grupę terrorystyczną. Modlimy się o ich ochronę, siłę i mądrość, by wykonywać swoją pracę, i módlcie się, aby złapali tych sprawców. „

W ostatnich latach chrześcijanie byli celem w niektórych częściach Indonezji, największego na świecie kraju z większością muzułmańską.

W Makassar, South Sulawesi, 20 wiernych zostało rannych w samobójczym zamachu bombowym, gdy opuścili nabożeństwo w Niedzielę Palmową z okazji rozpoczęcia Wielkiego Tygodnia.

Dziesiątki osób zginęło w zamachu samobójczym w Kościele w Surabaya na Jawie Wschodniej w 2018 roku.

Pierwotnie opublikowane w Christian Today

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)