USCIRF o rosnącej przemocy w Burkina Faso: „Epicentrum globalnych kryzysów”

Amerykańska Komisja ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej opublikowała raport, w którym zwraca uwagę na rosnące ataki na domy modlitwy i przywódców religijnych w Burkina Faso mniej niż dwa miesiące przed zbliżającymi się wyborami prezydenckimi w kraju Afryki Zachodniej.

Niegdyś postrzegana jako bastion tolerancji religijnej i harmonii międzywyznaniowej w Afryce Zachodniej, Burkina Faso „nagle znalazła się w epicentrum kilku globalnych kryzysów, które przyczyniły się do zmiany warunków wolności religijnej w tym kraju” – mówi niezależny, dwupartyjny panel federalny w swoim raporcie .

„Ataki na muzułmańskie i chrześcijańskie domy modlitwy oraz przywódców religijnych nasiliły się, gdy dżihadyści i inne grupy milicji poszerzają swój obszar wpływów w całym kraju” – podkreśla. „Rząd stara się powstrzymać przemoc, a słabe wyniki i niewłaściwe postępowanie sił powiązanych z rządem pogarszają sytuację”.

Burkina Faso, jeden z najbardziej zubożałych krajów świata, od ponad czterech lat walczy z ugrupowaniami zbrojnymi powiązanymi z Al-Kaidą i Państwem Islamskim.

USCIRF zauważa, że ​​w Międzynarodowym Raporcie o Wolności Religijnej Departamentu Stanu USA za rok 2019 odnotowano, że zarówno społeczności muzułmańskie, jak i chrześcijańskie w tym kraju doświadczyły „bezprecedensowego poziomu” przemocy, w tym ataków na co najmniej 38 osób ze względu na ich tożsamość religijną i zabijanie ich.

W maju ubiegłego roku ciężko uzbrojeni ludzie zabili cztery osoby podczas ataku na kościół katolicki w Toulfe podczas Mszy św. W sierpniu ubiegłego roku bojownicy zaatakowali kościół katolicki i protestancki, zabijając trzy osoby. W grudniu 14 osób zginęło, gdy niezidentyfikowani bandyci zaatakowali kościół w pobliżu granicy z Nigrem. W lutym 24 kolejnych zginęło, w tym ksiądz, kiedy uzbrojeni mężczyźni zaatakowali kościół w Pansi.

Według raportu, ataki na przywódców chrześcijańskich obejmują porwanie katolickiego katechety i jego żony w Arbinda w maju 2018 roku przez osoby zidentyfikowane jako bojownicy ekstremistyczni. W czerwcu tego samego roku uzbrojeni bojownicy porwali pastora Zgromadzenia Bożego i trzech członków jego rodziny w prowincji Soum.

W kwietniu ubiegłego roku w pobliżu granicy z Mali zabito protestanckiego pastora i pięciu zwolenników, rzekomo z powodu ich postrzeganego wsparcia dla lokalnych milicji.

W lutym tego roku podejrzani dżihadyści zatrzymali siedem osób w domu pastora w Sebbie; pięć ciał znaleziono kilka dni później, w tym pastora.

czytaj dalej: christianpost