USA: Senatorowie proszą Trumpa o reakcje,aby zakończyć chrześcijańskie ludobójstwo w Nigerii.

POWYŻEJ: Tony Perkins, przewodniczący amerykańskiej Komisji ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej, rozmawiał z CBN News na temat alarmującego “trendu”, który według organizacji monitorujących wolność religijną zamienia niektóre kościoły i inne domy kultu na całym świecie w domy grozy.

Dwaj republikańscy senatorowie proszą prezydenta Trumpa o ochronę chrześcijan stojących przed brutalnymi prześladowaniami ze strony grup islamskich w Nigerii.

Senatorowie z Iowa, Joni Ernst i Chuck Grassley, niedawno przesłali mu list z prośbą do prezydenta o rozważenie wysłania specjalnego wysłannika, aby pomóc zakończyć chrześcijańskie ludobójstwo w Nigerii.

W swoim liście senatorowie wskazują na 40 000 zgonów w Nigerii związanych z islamską grupą terrorystyczną Boko Haram.

Wraz z innymi islamskimi bojownikami zwanymi pasterzami Fulani, Boko Haram od dawna zagraża życiu chrześcijan w kraju Afryki Zachodniej.

Dwa lata temu podczas spotkania Prezydent Trump poprosił prezydenta Nigerii Muhammadu Buhariego o ochronę „niewinnych cywilów wszystkich wyznań”.

Ale Ernst i Grassley chcą zrobić więcej, aby chronić życie chrześcijan.

Jak donosi CBN News na początku tego miesiąca, raport opublikowany przez nigeryjską organizację szacuje, że około 620 chrześcijan zostało zabitych w kraju afrykańskim przez islamskich bojowników tylko w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2020 roku.

Międzynarodowe Towarzystwo Wolności Obywatelskich i Praworządności (ISCLRL), organizacja niepowiązana z rządem Nigerii, opublikowała raport, w którym ostrzegano również bojowników pasterzy Fulani i Boko Haram, że nasilili swoją antychrześcijańską przemoc na starym Bliskim Pasie i północno-wschodniej regiony kraju, w których płoną lub niszczą chrześcijańskie centra kultu i nauki. Ponadto zniszczono setki domów.

ISCLRL kierowany przez Christiana Emeka Umeagbalasi zauważył w swoim raporcie, że od początku roku zabito nie mniej niż 620 bezbronnych chrześcijan, bez żadnego działania odwetowego ze strony rządu lub nigeryjskich sił zbrojnych przeciwko Fulani lub Boko Haram.

„Okrucieństwa wobec chrześcijan przeszły bez kontroli i doprowadziły do ​​alarmującego apogeum ze strony sił bezpieczeństwa kraju i dotyczyły aktorów politycznych spoglądających w drugą stronę lub zmawiających się z dżihadystami” – czytamy w raporcie.

Organizacja oszacowała również, że od 2009 r. Islamscy bojownicy zabili tam ponad 32 000 chrześcijan.

Media głównego nurtu w USA milczały, gdy muzułmańscy terroryści bezlitośnie zabijali nigeryjskich chrześcijan.

Nigeria zajmuje 12. miejsce na liście obserwacyjnej krajów otwartych do roku 2020 w krajach, w których chrześcijanie są najbardziej prześladowani.

źródło: cbn.news

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”