Uprowadzeni przywódcy kościelni, chrześcijanie zabici w Nigerii w ostatnim tygodniu

Chrześcijańska rodzina opłakuje trzech krewnych zabitych przez uzbrojonych pasterzy Fulani w Jos w stanie Plateau w Nigerii w grudniu 2011 r. | Reuters / Afolabi Sotunde

Według raportu uzbrojeni muzułmańscy członkowie plemienia Fulani uprowadzili co najmniej trzech przywódców chrześcijańskich i zabili 18 chrześcijan w tygodniu poprzedzającym Boże Narodzenie, ponieważ zwiększyli ataki na społeczności rolnicze w stanie Kaduna w Nigerii.

24 grudnia uzbrojeni mężczyźni Fulani „bezlitośnie” pobili wielebnego Luka Shaho z kościoła Assemblies of God Church, a następnie uprowadzili jego żonę, Jumai Luka, na obszarze Ungwan Waziri w Chikun Local Government Area w centralnym stanie Kaduna  donosi grupa Christian Solidarity Worldwide w Wielkiej Brytanii.

21 grudnia ponad 100 dobrze uzbrojonych mężczyzn zaatakowało społeczność Gwazunu w rejonie Gwagwada na obszarze Chikun Local Government Area i uprowadziło księdza Thomasa Jamesa z Godiya Baptist Church Gwazunu.

Ta sama grupa zaatakowała następnie społeczność Gbaja Katarma i zastrzeliła osiem osób. Czterech innych podobno odniosło obrażenia postrzałowe, powiedział CSW.

19 grudnia napastnicy należący do grupy etnicznej Fulani porwali księdza Luka Daniego z kościoła ewangelickiego Winning All po tym, jak zaatakowali społeczność Galumi na tym samym obszarze w Gwagwadzie.

17 grudnia mężczyźni Fulani zabili 10 osób – pięć z nich pochodziło z tej samej rodziny – i spalili 18 domów we wsi Gora Gan w Zangon Kataf Local Government Area w Atyap Chiefdom, dodał CSW.

21 grudnia, Ikulu Traditional Council, lokalny organ, ostrzegł dyrektora zarządzającego Zagon Kataf Local Government Council, że prowadzona przez rząd szkoła w Unwan Gimba jest wykorzystywana jako baza przez niezidentyfikowanych uzbrojonych mężczyzn.

„Nie można zapominać o pilnej i pogarszającej się sytuacji w Kadunie, ani też odsuwać na bok religijnego elementu tych ataków” – powiedział założyciel i prezydent CSW Mervyn Thomas. „Władze muszą opracować kompleksowy plan bezpieczeństwa, który uwzględni różne wymiary tego kryzysu bezpieczeństwa, pośród oznak, że przemoc nie tylko trwa, ale rozprzestrzeniła się również na inne obszary”.

Autor: Anugrah Kumar , współpracownik Christian Post

Głód doprowadza do degradacji organizmu, dzieci potrzebują witamin. Ich brak prowadzi do kalectwa i śmierci.

To najgorszy czas dla Sudańczyków, 75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

REUTERS

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”