Ujgurskie kobiety są gwałcone, zmuszane do małżeństwa z “Hanem Chińczykiem”, przetrzymywane i zabijane. Dlaczego zachodnie feministki ignorują swoją tragedię?

Feminizm. Ruch, który tyle dla wielu znaczył. Przekonanie, że kobiety i mężczyźni powinni mieć równe prawa i szanse, oraz zorganizowana działalność na rzecz praw i interesów kobiet ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia każdego społeczeństwa.

W naszym nowoczesnym świecie.

Społeczeństwa zachodnie podgrzewają każdą politykę, każde oświadczenie, każdą sprawę prawną, aby wyciągnąć feministyczne kwestie, które mogą być poruszone w obecnych pytaniach. Krytykujemy i cieszymy się ze społecznych zwycięstw, organizujemy i popieramy, i choć godne podziwu jest poświęcenie się dążeniu do zapewnienia równych szans i bezpieczniejszego świata dla kobiet, krytyka tego ruchu pojawia się z pozoru niechęci do komentowania bezpośrednio problemów geopolitycznych w regionach które tworzą środowiska pełne naruszeń praw kobiet.

Aby zrozumieć prawa kobiet za granicą, musimy patrzeć poza powierzchnię i dokopywać się, aby ujawnić je ze szczególnym zrozumieniem.

Chociaż pragniemy stworzenia utopijnego społeczeństwa w obrębie naszych granic, może pojawić się problem, gdy przypadkowo ignorujemy niektóre rażąco odrażające rzeczy, które przytrafiają się kobietom na całym świecie. Szczególnie przerażająca sytuacja, o której świat milczy, to obecna sytuacja kobiet ujgurskich na ziemiach okupowanych przez Chiny i za granicą.

Kobietom we wschodnim Turkistanie, określanym przez rząd chiński jako autonomiczny region Sinciang ujgurski, zabrania się praktykowania religii i zabrania się mówienia w języku ojczystym.

Nie wolno im nazywać swoich dzieci, jak chcą.

Poza wymogami dotyczącymi zasad na poziomie zewnętrznym, stoją również w obliczu gwałtu, „prania mózgu”, przymusowej sterylizacji i innych rodzajów pozornie niewyobrażalnych nadużyć, a sprawcą tych zbrodni jest sam rząd chiński.

Podczas gdy miliony ujgurskich mężczyzn i kobiet w każdym wieku chowane są w chińskich państwowych obozach koncentracyjnych, wraz z wieżami strażniczymi i krematoriami, kolejne miliony są wysyłane do miejsc pracy w fabryce, gdzie nie mogą opuścić obiektów bez pozwolenia, funkcjonując jako dosłowni niewolnicy.

Matki są przymusowo oddzielane od swoich dzieci, które często są umieszczane w chińskich państwowych domach dziecka, mimo że ich rodzice żyją.

Kobiety, które uciekły z obozów, zgłosiły, że są zmuszane do przyjmowania nieznanych leków, które zmieniły ich nastrój i powstrzymały je od miesiączki.

Kadry partii komunistycznej są zachęcane przez rząd do przeprowadzki do domów ujgurskich w ramach programu „podwójnych krewnych”, który ma nadzorować rodzinę. Dla większości kobiet, których mężowie przebywają w obozach koncentracyjnych lub chińskich więzieniach, tworzy to środowisko, w którym kobiety są narażone na wykorzystywanie seksualne, ponieważ wiele z tych kadr zostało sfotografowanych i sfilmowanych, jako dzielące ze sobą łóżka.

Ujgurskie kobiety są także zmuszane do małżeństw z chińskimi mężczyznami Han, co jest częścią chińskiej strategii wymuszania asymilacji Ujgurów, kolonizacji regionu i odbierania jego zasobów przy jednoczesnym promowaniu Inicjatywy Pasa i Drogi.

Kobiety ujgurskie nie są już w stanie rodzić dzieci ujgurskich. Tak więc nie ma już nowych pokoleń ujgurskich, a systematyczne ludobójstwo rządu chińskiego jest nastawione na szynę z nastrojem autopilota.

Współczesna kultura chińska zapewnia kobietom liberalne i równe środowisko, przy rzekomej równej ochronie prawnej. Musimy jednak zrozumieć, że koncepcja wyzwolenia seksualnego na Zachodzie i jego wpływ na kraje azjatyckie, w tym Chiny, doprowadziły wielu do zrównania otwartości społecznej z prawami, nie uznając jednak, że w przypadku kobiet ujgurskich we wschodnim Turkistanie otwartość seksualna jest narzucana wielu, którzy nie chcą żyć w stylu ateistycznego społeczeństwa opartego na przyjemności, uważanego za nowoczesne wśród młodszych pokoleń w Chinach.

Jak na ironię, podczas gdy urzędnicy rządowi często potępiają taką otwartość jako zachodnią dekadencję, jest to standard postępowania, który rząd chiński wybrał do przetestowania religijności kobiet, które uważają za potencjalne „zagrożenie” dla ich reżimu.

Dla nielicznych odważnych osób, które zabierają głos, członkowie ich rodzin często doświadczają niewyobrażalnych konsekwencji.

Gdzie są muzułmańskie siostry i bracia?

Gdzie są ikony z Hollywood, które ogłaszają się zwolennikami praw człowieka?

Gdzie są feministki?

Ta wojna z Ujgurami jest brutalnie prowadzona również jako wojna z kobietami.

Uznając te szeroko rozpowszechnione zasady nadużyć, które są używane jako narzędzia asymilacji kulturowej, a dogodnie przemianowane przez rząd chiński jako „zapobieganie ekstremizmowi”, korzyści ekonomiczne dla Komunistycznej Partii Chin są dość znaczne i nie można ich zignorować.

Gdy traktują całą rasę kobiet jako podporządkowaną, nadszedł czas, aby kobiety na całym świecie stanęły razem w znaczący, poświęcony sposób na rzecz prawdziwego szacunku i godnego życia, na jakie zasługują kobiety ujgurskie.

Autor:

Rushan Abbas jest dyrektorem wykonawczym kampanii na rzecz Ujgurów , organizacji non-profit, która broni praw człowieka i wolności demokratycznych Ujgurów i innych narodów tureckich. Rozpoczęła swoją działalność aktywistyczną jako studentka, uczestnicząc w demokratycznych demonstracjach na Uniwersytecie Xinjiang w 1985 i 1988 r. I nadal często informuje ustawodawców i urzędników amerykańskich o sytuacji w zakresie praw człowieka w jej rodzinnym regionie. Regularnie pojawia się w mediach, by popierać sprawę Ujgur, i wygłasza publiczne przemówienia na uniwersytetach i think tankach. Obecnie mieszka w Herndon w stanie Wirginia.

źródło: bitterwinter.org