Ugandyjski ojciec muzułmanin podpalił chrześcijańską córkę!

23.05.2020 Uganda (Morning Star News) – młoda kobieta o imieniu Rehema towarzyszyła ojcu w podróży służbowej z dzielnicy Mbarara do dzielnicy Mbale w Ugandzie na początku tego roku. Zatrzymali się w domu jej ciotki w wiosce Nawuyo, Mbale, gdzie zaczęła słuchać programów chrześcijańskich nadawanych w radiu FM.
Następnie Rehema skontaktowała się z jednym z przyjaciół biznesowych ojca, rzymskokatolikiem. Rehema wyjaśniła w gazecie Morning Star News, że nawróciła się na chrześcijaństwo.
„Zaświadczyłam o Chrystusie i drodze zbawienia,jak zaakceptowałam Jezusa jako mojego Pana i Zbawiciela. Kiedy dzieliłam się Chrystusem, byłam bardzo szczęśliwa, a mój ojciec usłyszał moją radość i, wyszedł ze swojej sypialni wściekły i zaczął bić mnie uderzeniami oraz kopnięciami ”.
Rehema mówi dalej, że jej muzułmański ojciec był zły i krzyczał na swoją 45-letnią siostrę, która spała w innym pokoju, stwierdzając, że zamierza zabić swoją córkę, ponieważ przeszła na chrześcijaństwo.

Ojciec w końcu zaczął palić córkę dopóki Rehema nie została osłonięta przez ciotkę, która wyprowadziła ją z domu z pomocą chrześcijańskiego sąsiada. Rehema została zabrana do regionalnego szpitala skierowania Mbale, gdzie otrzymała natychmiastowe leczenie.
Oczekuje się, że pozostanie w szpitalu przez ponad miesiąc z powodu poważnych oparzeń nóg, brzucha, żeber, szyi i pleców.
Ponadto Rehema i sąsiad nie zgłosili napadu ojca na policję z obawy, że może spróbować ją zabić
W Ugandzie muzułmanie stanowią około 12 procent populacji, z dużymi koncentracjami we wschodniej części kraju, w tym Mbale.
Konstytucja i inne prawa zapewniają wolność religijną, w tym prawo do propagowania wiary i nawracania się z jednej wiary na drugą. Mimo to w społecznościach większości muzułmańskiej nawrócenie lub głoszenie wiary chrześcijańskiej może być poważnym przestępstwem.
Proszę, módlcie się, aby Rehema szybko wyzdrowiała i aby jej wiara pozostała silna nawet w obliczu takiej nienawiści i przemocy.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org