Uganda: spalono dom chrześcijańskiej wdowy

Jak podają źródła, wdowa i jej dzieci, które uciekły z domu we wschodniej Ugandzie po tym, jak jej mąż został zabity w 2015 roku, wróciły w tym roku tylko po to, by ledwo uniknąć ataku w tym miesiącu, który spalił jej zrekonstruowany dom.

Muzułmańscy ekstremiści spalili 2 maja dom Kanifa Namulondo w Kaliro w hrabstwie Bulamogi w dystrykcie Kaliro, powiedział Namulondo.

Wdowa po Sirimanie Kintu, nawrócony z islamu, ścięty 8 września 2015 r. za wiarę , Namulondo i jej pięcioro dzieci wróciło do Kaliro w styczniu i mieszkało w tym domu przez tydzień.

Przyjaciele pomogli odbudować dom, który opuścili ponad pięć lat temu, a ukończono go w połowie kwietnia. Rodzina wprowadziła się do niego 25 kwietnia.

Było niezwykle wczesne wezwanie do muzułmańskich modlitw porannych 2 maja o 3:30 rano, powiedział Namulondo, który opuścił islam dla chrześcijaństwa w 2015 roku.

„Około godziny czwartej [rano] słyszałem ludzi rozmawiających przy drzwiach” – powiedział Namulondo w wywiadzie dla Morning Star News . „Jeden z nich powiedział:„ Mąż zdradził naszą religię. Powinniśmy pozbyć się całej rodziny ”.

Obudziła swoje dzieci i uciekła na tyły domu, włamała się do domu sąsiada i schowała się w łazience, powiedziała. Wkrótce jej dom stanął w płomieniach, budząc sąsiadów, których krzyki zmusiły napastników do ucieczki.

Około 6:00 sąsiedzi znaleźli Namulondo i jej dzieci zamknięte w łazience w domu Musany Kyakwity, która prowadziła warsztat garażowy ze swoim zmarłym mężem. Jej stopa została zraniona cierniami.

Kyakwita powiedziała Morning Star News, że Namulondo i jej dzieci żyją w wielkim strachu w tymczasowych kwaterach poza Kaliro i ponownie muszą przenieść się daleko.

Atak był  ostatnim z wielu  przypadków prześladowań chrześcijan w Ugandzie, które udokumentowało Morning Star News .

Konstytucja Ugandy i inne prawa zapewniają wolność religijną , w tym prawo do propagowania własnej wiary i przechodzenia z jednej wiary na drugą.

Muzułmanie stanowią nie więcej niż 12 procent populacji Ugandy, przy czym duże skupiska znajdują się na wschodnich obszarach kraju.

źródło: evangelicalfocus

Głód w Sudanie Południowym. Ludzie muszą jeść korę z drzew, bulwy, korzenie, gotowane liście.

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Według ONZ, Sudan Południowy znajduje się na trzecim, najtragiczniejszym poziomie kryzysu humanitarnego. Oznacza to, że przetrwanie tego społeczeństwa jest poważnie zagrożone. Ponad połowa ludności tego kraju, czyli ok. 7 mln ludzi, przez sześć czy siedem miesięcy w roku nie ma wystarczającej ilości jedzenia.

Wojna w Południowym Sudanie trwa, z niewielkimi przerwami, od 1956 roku. Pierwsza wojna domowa trwała aż do 1972 roku. Kolejny wewnętrzny konflikt rozpoczął się już w 1983 roku i był jednym z najbardziej krwawych działań wojennych na świecie. Zginęło około 1,5 miliona cywilów, a ponad 4 miliony osób zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów.

– Sudan Południowy jest pogrążony w chaosie. Rząd, zdominowany przez jedną grupę etniczną, walczy ze wszystkimi innymi plemionami. A tych w Południowym Sudanie jest ponad pięćdziesiąt. – tłumaczy dr Wojciech Wilk. Rzeczywiście wojna obejmuje niemal cały kraj. Jedynie niewielkie obszary uchowały się od przemocy. Działania zbrojne na tak wielką skalę nie mogły pozostać bez konsekwencji.

– Gospodarka zamarła. Rząd nie ma pieniędzy na wypłaty nawet dla swoich żołnierzy. Nie działają ośrodki zdrowia, szkoły, transport, a kraj pożera szalejąca inflacja – wyjaśnia szef PCPM. – Dla przykładu, urzędnik państwowy średniego szczebla miesięcznie zarabia równowartość dwóch puszek Coca-Coli – porównuje Wilk. – Wynagrodzenie nie pozwala na utrzymanie ani siebie, ani tym bardziej rodziny. Olbrzymie zubożenie społeczeństwa powoduje z kolei ogromną korupcję i wzrost przestępczości – wyjaśnia ekspert.

Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dorośli w Sudanie Południowym muszą jeść korę z drzew, bulwy, korzenie, gotowane liście. Tymczasem dzieci nie są w stanie przetrwać na takiej diecie i zaczynają spalać własne mięśnie, popadać w opuchliznę głodową, umierać z głodu. Stąd ogromna mobilizacja międzynarodowych organizacji humanitarnych, aby nie dopuścić do przedwczesnej śmierci setek tysięcy dzieci.

– Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli, choć z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci. Jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia, w ciągu niecałych 14 dni może ono wyjść ze skraju śmierci głodowej do momentu, gdzie waga jego ciała i wszystkie parametry życiowe będą mieścić się w medycznej normie – objaśnia prezes PCPM. Ta specjalna żywność to wysokoenergetyczna pasta, przypominająca masło orzechowe.

MAPA GŁODU

Jak pokazuje mapa głodu w Sudanie Południowym, kolorem czerwonym zaznaczony jest między innymi rejon Awaeil East, gdzie pomoc wysyła PCPM. Jedynie na tym obszarze szacuje się, że niedożywionych jest kilkadziesiąt tysięcy dzieci, które bez pomocy, mogą nie dożyć kolejnych plonów.

FILEO-FUNDACJA NIOSĄCA POMOC OFIAROM PRZEMOCY KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej