Uganda: krewne pastora Nelsona Waliny zgwałcone po tym, jak żona Imama uwierzyła w Chrystusa

Gmina Kasese w zachodniej Ugandzie. (Karamell, Creative Commons)

Przywódca meczetu wysłał mężczyzn, aby zgwałcili trzy krewne pastora kościoła w zachodniej Ugandzie, ponieważ żona imama pokładała wiarę w Chrystusie, podają źródła.

Imam wysłał również muzułmanina na nabożeństwa kościelne w rejonie Kasese, aby zebrał informacje na temat przyszłego ataku, a (10 marca) wysłał pastorowi groźbę.

Według członków kościoła, 16 lutego w wiosce Musasa w dystrykcie Kasese gwałty na krewnych pastora w wieku 19, 17 i 16 lat nastąpiły dwa dni po tym, jak imam Caled Bwambale Hussein z gminy Kasese dowiedział się o nawróceniu swojej żony Mariam Mbambu.

Mbambu uwierzyła w Chrystusa 30 stycznia i została ochrzczona 6 lutego. Jej mąż dowiedział się o jej wierze 14 lutego.

„Kiedy mój mąż przesłuchiwał mnie, czy jestem chrześcijanką, odmówiłam mu odpowiedzi” – powiedział Mbambu w wywiadzie dla Morning Star News. „Wkrótce sąsiad, chrześcijanin, powiedział mi, że mój mąż chciał mnie zabić, więc powinnam uciec z dziećmi. Tego szczególnego dnia w godzinach wieczornych uciekłam z piątką moich dzieci. Jestem wdzięczna, że kościół nas przyjął ”.

W następne dwie niedziele nieznajomy odwiedził nabożeństwa w katedrze Wszystkich Świętych w kościele Ugandy w Kasese, wzbudzając podejrzenia członka kościoła, który wypytywał go o jego chrześcijańską przynależność.

Masereka wyznał, że imam wysłał mężczyzn, aby zgwałcili krewne pastora Nelsona Waliny.

„Powiedział również, że został wysłany na misję rozpoznawczą, aby dowiedzieć się, gdzie przebywa żona i dzieci jego [imama]” – powiedział pastor Walina w wywiadzie dla Morning Star News.

Masereka powiedział, że jego misją rozpoznawczą jest pomoc imamowi w przygotowaniu ataku na kościół, powiedzieli członkowie kościoła. Imam Hussein zapłacił łącznie 3 miliony szylingów ugandyjskich (815 USD) 13 nastoletnim muzułmanom, aby zaatakowali kościół, według przywódców kościoła powołujących się na Maserekę.

Członkowie Kościoła zgłosili Maserekę policji, która aresztowała go 29 lutego, podało kościelne źródło.

Gwałt na krewnych pastora Waliny miał na celu wywołanie wstydu i strachu w kościele i jego przywódcy, powiedział członek kościoła.

„Jedna z dziewcząt powiedziała, że ​​kiedy zostały otoczone przed zgwałceniem, usłyszała, jak jeden z gwałcicieli powiedział:„ Proszę, nie krzywdź ich – zostaliśmy wysłani tylko po to, by przynieść skrępowanie i sygnał ostrzegawczy do kościoła ”- podało źródło.

źródło: morningstarnews.org/

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)