Uganda: islamski imam zamordowany po tym jak uwierzył w Chrystusa

11.01.2021 Uganda (International Christian Concern) – Yusuf Kintu, 41-letni były imam z meczetu Macca na wyspie Dolwe w dystrykcie Mayuge, został zabity 7 grudnia 2020 roku przez muzułmański tłum. Atak nastąpił zaledwie tydzień po tym, jak Yusuf przeszedł na chrześcijaństwo. Według pastora Andrew Nyanmy z kościoła Pełnej Ewangelii Dolwe, Yusuf uwierzył w Chrystusa 30 listopada 2020 roku, po wysłuchaniu Ewangelii.

Powiedział: „ Rozmawialiśmy kilka razy, ale był tak kłótliwy, kiedy poruszaliśmy sprawy związane z wiarą. Był genialnym muzułmańskim imamem, ale szanował także wiarę innych ludzi. Tego dnia był spokojny i otwarty. Dał mi pokorny czas, abym mu wyjaśnił, dlaczego Chrystus jest jedyną drogą do Ojca. Żałował swoich grzechów i zobowiązał się naśladować Chrystusa ”.

Yusuf i jego rodzina mieszkali w domu niedaleko meczetu, gdzie był imamem. Trzy dni po tym, jak został uratowany, jego żona Hashfa rozwiodła się z nim i wyjechała z dwójką małych dzieci do domu jej ojca w dystrykcie Bugiri. Zostawiła dwoje starszych dzieci, Abudkriim 19 i Sauda 16.

Partner ICC w Ugandzie powiedział: „ Według kilku świadków, lokalna społeczność muzułmańska w Yusuf była zdenerwowana z powodu odejścia od islamu i przejścia na chrześcijanina. Yusuf został poważnie pobity i stracił przytomność. Jego starszy syn i córka nie byli w stanie mu pomóc od razu, aż do rana, kiedy przybył pastor Andrew i zabrał go do szpitala. „Później zmarł podczas leczenia w szpitalu.

źródło: persecution

Sudan Południowy: brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. Dzieci są zagrożone śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity. Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)