Uganda: Bwambale Abraham-nawróciłem się do Jezusa. Mój ojciec Imam przysiągł, że mnie zabije!

05.12.2020 Waszyngton

We wrześniu 2019 r. Bwambale Abraham i niektórzy z jego przyjaciół postanowili wziąć udział w wydarzeniu chrześcijańskim w swoim rodzinnym mieście Kisinga w Ugandzie. Nie miał pojęcia, że ​​ta mała podróż całkowicie zmieni jego życie. Bwambale mógł stracić wszystko z powodu tej decyzji, ale ostatecznie zyskał o wiele więcej.

„ Pewnego wieczoru postanowiliśmy z moim przyjacielem pojechać do miasta i wziąć udział w krucjacie ewangelicznej, która pokazywała film o Jezusie. Obserwowaliśmy z daleka, aby nie zostać zauważonym przez innych muzułmańskich przyjaciół. Po filmie emocjonalnym pastor wyjaśnił jego znaczenie i dlaczego potrzeba człowiekowi Chrystusa do przebaczenia grzechów. Wtedy zacząłem dużo myśleć o Chrystusie i Jego miłości do ludzkości – kontynuował.

Syn muzułmańskiego imama w meczecie Kisinga , Bwambale, został wychowany, by wierzyć i podążać za islamem. Nie kochał chrześcijan ani Chrystusa. Jednak gdy ten młody człowiek usłyszał historię Chrystusa poprzez Film o Jezusie, nie mógł otrząsnąć się z poczucia miłości i nadziei, które okazał ludzkości Chrystus.

„ Wychowaliśmy się jako muzułmanie, a mój ojciec jest szanowanym przywódcą islamskim w Ugandzie. Jest imamem w meczecie w mieście Kisinga, gdzie od wielu lat pracuje nad głoszeniem islamskich wierzeń – wyjaśnił Bwambale w wywiadzie dla ICC.

Jego ojciec nie wiedział, że poszedł obejrzeć chrześcijański film. Następnego dnia Bwambale zapytał ojca, czy słyszał o filmie Jezus i o co w tym wszystkim chodzi?

„ Chciałem się dowiedzieć, czy mój ojciec oglądał film o Jezusie i jakie były jego myśli. Wiedziałem, że nie będzie chciał oglądać takiego filmu. Szukałem sposobu, aby poinformować go, że jestem zainteresowany udziałem w krucjacie w mieście. Wszyscy w naszej rodzinie obawiali się, że przyjmą przeciwne zdanie. Powiedział, że mocno uderzyłbym się w głowę, gdybym uczestniczył w krucjacie – kontynuował Bwambale.

Pomimo ostrych słów ojca i nienawiści do Chrystusa, Bwambale nie mógł przestać myśleć o Jezusie i przesłaniu, które usłyszał. Kilka dni później Bwambale spotkał muzułmanina- chrześcijańskiego ewangelistę, Chamada Josepha, który ponownie wyjaśnił mu dobrą nowinę.

„ Chamada jest chrześcijańskim ewangelistą, który ma ogromną wiedzę na temat Biblii i kocha Boga. Wyjaśnił mi ewangelię i wskazał mi Chrystusa. Nawróciłem się. Po moim nawróceniu byłem wystarczająco odważny, aby zmierzyć się z ojcem i przekazać wieści o mojej nowej wierze. Powiedziałem mu, że jestem teraz odmienionym człowiekiem, a Chrystus był moim osobistym wybawcą ”.

Ojciec Bwambale był na niego bardzo wściekły.

„ Mój ojciec nie pozwolił mi nawet wyjaśnić, dlaczego zdecydowałem się zostać chrześcijaninem. Spakowaliśmy nasze rzeczy i opuściliśmy jego dom. Mój przyjaciel w mieście Kasese dał nam mały pokój do spania na noc. Ten pokój jest naszym domem od sześciu miesięcy. Mój ojciec przysiągł, że mnie zabije, jeśli kiedykolwiek wrócę do domu. Powiedział, że jestem opętany przez demona i oszukany przez chrześcijańskich bogów.

Bez wsparcia rodziny i pracy, którą miał wcześniej, życie stało się trudniejsze dla Bwambale. Pomimo tego, nie stracił wiary i pasji, by iść za Chrystusem. Być może na razie stracił swoją ziemską rodzinę, ale zyskał znacznie większą rodzinę niebiańską i ma nadzieję nawet przyprowadzić swego ojca do Chrystusa.

Podczas wywiadu nadal przebywał w Kasese, pomagając w obróbce metalu w małym garażu, w którym zarabia trochę pieniędzy na utrzymanie swojej rodziny. Jest także wiernym członkiem pobliskiego kościoła.

„ Lokalna chrześcijańska społeczność tutaj bardzo nas wspiera. Uczęszczam na niedzielne nabożeństwa w kościele św. Marka. Modlę się, aby nadal kochać Chrystusa i być przykładem dla wielu muzułmanów wokół mnie. Wierzę również, że u Boga nie ma rzeczy niemożliwych, a mój ojciec nie jest poza zbawieniem ”.