Uganda: 20-letni Jalilu Kamutono zamordowany za wiarę w Jezusa

Młody chrześcijanin we wschodniej Ugandzie zmarł po tym, jak członkowie rodziny pobili go za odejście od islamu, podczas gdy jego kuzyn, również pobity, trzyma się życia, podają źródła.

Muzułmańscy ojcowie i inni krewni dwóch mężczyzn w Budace pobili ich kijami i innymi tępymi przedmiotami pod koniec lipca, zanim pozostawili ich półprzytomnych na stercie liści bananowca, powiedział 23-letni Ahmad, który przeżył ciężkie obrażenia.  Jego 20-letni kuzyn, Jalilu Kamutono, zmarł 5 sierpnia od obrażeń pobicia.

„Spędzałem bezsenne noce, myśląc o moim [kuzynie i] najlepszym przyjacielu, Jalilu”, Waisana powiedział „Morning Star News” telefonicznie z łóżka chorego w nieznanym miejscu schronienia. „Boli mnie całe ciało. Nie jestem pewien, czy wyzdrowieję, czy umrę i pójdę do Chrystusa ”.

Waisana powiedział, że odniósł obrażenia głowy i nerki.

On i Kamutono, których ojcowie są braćmi, w zeszłym roku zaczęli słuchać audycji radiowych byłego muzułmańskiego szejka (nauczyciela), który porównał Biblię i Koran w obronie chrześcijaństwa, powiedział Waisana. W październiku, po wysłuchaniu kazań na plenerowym wydarzeniu ewangelizacyjnym w mieście Budaka, obaj mężczyźni publicznie wyznali wiarę w Chrystusa.

Wieść o ich nawróceniu natychmiast dotarła do rodziców, którzy ze złością wypędzili ich z domu, w którym mieszkały obie rodziny.

Wynajęli dom w Mbale i zaczęli zarabiać na życie ze sprzedaży artykułów spożywczych.

Kiedy rząd ogłosił blokadę w celu kontrolowania rozprzestrzeniania się nowego koronawirusa 1 kwietnia, nie byli w stanie pracować i wprowadzili się do różnych chrześcijańskich przyjaciół.

Po trzech miesiącach, nie mogąc przenieść się do innych domów ani na teren kościoła z powodu blokady, zdecydowali się zaryzykować powrót do domu.

„Życie stało się bardzo trudne i zdecydowaliśmy się wrócić do domu, mając nadzieję, że zostaniemy powitani” – powiedział Waisana Morning Star News.

„W domu zapytano nas, czy jesteśmy chrześcijanami, i zapewniliśmy im, że nadal jesteśmy chrześcijanami, ale błagaliśmy, aby nas przyjęli. Ku naszemu zaskoczeniu przyjęto nas z wrogością, a krewni przybyli i zaczęli nas bić patykami i tępymi przedmiotami, zanim zakopali nas w liściach bananowca. ”

Powiedział, że ich krewni mieli ich podpalić, gdy obok natknęli się pasterze bydła i chrześcijanie.

„Pasterze i czterej chrześcijanie, którzy byli w drodze na zakup ziemi, przybyli, a agresorzy krewni uciekli” – powiedział Waisana.

Jeden z przechodniów, chrześcijanin, którego nazwisko nie podano ze względów bezpieczeństwa, sfotografował dwóch pobitych mężczyzn leżących w liściach bananowca.

Nieznany wcześniej, dowiedział się, że zostali pobici za zwrócenie się do Chrystusa, gdy zabrał ich do szpitala powiatowego w Mbale.

„W szpitalu zdiagnozowano nas i stwierdzono, że Jalilu miał krwawienie wewnętrzne i po dwóch tygodniach zmarł,” powiedział Waisana. „Nie mogłem pozostać w szpitalu, więc poszedłem do pobliskiego kościoła”.

Powiedział, że personel szpitala okręgowego wezwał rodzinę Kamutono, aby przyjechała i zabrała ciało na pogrzeb po jego śmierci 5 sierpnia.

Konstytucja Ugandy i inne prawa zapewniają wolność religijną, w tym prawo do propagowania własnej wiary i przechodzenia z jednej wiary na drugą. Muzułmanie stanowią nie więcej niż 12 procent populacji Ugandy, przy czym duże skupiska znajdują się na wschodnich obszarach kraju.

źródło: Morning Star News