Ucieczka przed nadużyciami i przymusową prostytucją

Porwana przez nieznanego mu muzułmanina i zmuszona do małżeństwa, pakistańska chrześcijanka Salma Ashiq przez trzy lata cierpiała, zanim w końcu zdołała uciec.

Salma, która ma teraz 24 lata, pochodzi z Karaczi, 20-milionowego miasta w południowym Pakistanie. Latem 2017 r. spotkała ją los, który każdego roku niestety spotyka około 1000 dziewcząt z mniejszości religijnych w Pakistanie. Została porwana przez muzułmanina Muhammada Shahzada, który zmusił ją do poślubienia go.

Dla Salmy był to początek trzyletniego koszmaru. Mężczyzna, który ją poślubił, zmusił ją do prostytucji. Jeśli stawiała opór lub odmawiała podporządkowania się, była brutalnie bita. W 2019 roku Salma zaszła w ciążę i urodziła syna.

Następnie w grudniu 2020 r. Salmie udało się uciec od swojego agresywnego męża, kiedy nie była obserwowana, i wróciła do rodziny. Ale nadal nie była bezpieczna, ponieważ znał adres rodziny. „Żyłam w ciągłym strachu, że Shahzad mnie znajdzie”, powiedziała partnerskiej organizacji CSI, Pakistan Teacher Minority Association (PTMA).

Dzięki ich wsparciu Salma i jej rodzice zostali przeniesieni do bezpiecznego domu, gdzie pozostaną w dającej się przewidzieć przyszłości.

Walka o sprawiedliwość

Anjum Paul z PTMA stara się teraz o unieważnienie małżeństwa przez prawnika. Zamierza również postawić Shahzada i jego dwóch wspólników, w tym kobietę, przed sąd za porwanie, przymusowe małżeństwo i prostytucję.

Ale pakistański system prawny jest skorumpowany, a Paul staje przed długą i trudną batalią sądową. Sprawy dotyczące praw mniejszości religijnych mogą być rozpatrywane przez sądy latami.

Sprawa Salmy nie została nawet zarejestrowana przez policję, dopóki nie zaangażował się prawnik.

Trzej główni sprawcy są teraz w areszcie. Nie wiadomo jednak, czy kiedykolwiek zostaną skazani i jak długo pozostaną w areszcie.

źródło: csi-usa.org

„SUDAN POŁUDNIOWY – PRZEMILCZANE CIERPIENIE”

Dziecko z sudańskich gór Nuba wykazuje oznaki poważnego niedożywienia w ośrodku żywieniowym w obozie dla uchodźców Yida w Sudanie Południowym.
GŁÓD DOTYKA 60 PROCENT POPULACJI
Sytuacja w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w Sudanie Południowym osiągnęła poziom kryzysowy i konieczne są działania na większą skalę.

Zgodnie z prognozami Zintegrowanej Klasyfikacji Faz Bezpieczeństwa Żywnościowego (IPC), szacuje się, że 5,8 mln osób (48% populacji) doświadczyło kryzysowego poziomu braku bezpieczeństwa żywnościowego (faza 3 IPC) lub gorzej – liczba ta ma wzrosnąć do 7,2 mln (60 procent populacji) podczas trwającego chudego sezonu od kwietnia do lipca 2021 r.

60,5 proc. mieszkańców Sudanu Południowego to chrześcijanie z czego niemal 40 proc. to katolicy, a 20,7 proc. stanowią protestanci (anglikanie, baptyści i zielonoświątkowcy). Wielu z nich musi emigrować. Po długotrwałej suszy mamy teraz katastrofalną powódź, brak żywności, brak domów. To co zostało odbudowane po wojnie teraz zostało zniszczone przez powódź. Prezydent ogłosił w kraju klęskę żywiołową. Jak podają międzynarodowe organizacje z ok. 13 mln mieszkańców, ok. 7 mln potrzebuje natychmiastowej pomocy – żywność, leki, woda pitna bo prawie 60 proc. ludności nie ma dostępu do czystej wody.

Korzystają z wody po powodzi w której topiły się zwierzęta, której używają do wody higieny co owocuje chorobami takimi jak malaria, czy dur brzuszny.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodze, zmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Niestety nie mają dostępu do innej wody – zwrócił uwagę Dyrektor Polskiej Sekcji Papieskiego Stowarzyszenia ‘Pomoc Kościołowi w Potrzebie ks. Waldemar Cisło. Zdaniem duchownego najcenniejszą rzeczą którą możemy ofiarować mieszkańcom Sudanu to modlitwa i wsparcie materialne.

– Wszędzie mamy swoje struktury więc jest nam najłatwiej dotrzeć z pomocą. Pomagamy na miejscu poprzez księży, parafie, zaufanych ludzi tak, że ta pomoc dociera do najbardziej potrzebujących – zapewnił ks. Cisło.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Masowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

Przypominamy o obywatelach i obywatelkach tego kraju, zwłaszcza tych najmłodszych, apelując o konkretną dla nich pomoc.

• 9 lipca 2011 r. Sudan Południowy po dekadach przemocy i konfliktów ogłosił niepodległość jako najmłodszy naród na świecie
  • Brutalny konflikt wybuchł pod koniec 2013 roku. Ponad 2,2 miliona ludzi zostało zmuszonych do ucieczki, głównie do krajów regionu: Etiopii, Sudanu i Ugandy.  Kolejne 1,6 mln uciekało w obrębie kraju
  • Dziś obywatele Sudanu Południowego są dziś jedną z 5 najliczniejszych na świecie społeczności, którzy są uchodźcami (obok Syrii czy Afganistanu)
  • To także  jeden z krajów w najgorszej sytuacji żywnościowej na globie (brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyczy 60% populacji)

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone.

Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej

MAPA GŁODU