Tysiące północnokoreańskich kobiet „sprzedanych do Chin w handlu seksualnym i systematycznie gwałconych”

„Kobiety i dziewczęta z Korei Północnej przechodzą przez ręce handlarzy, brokerów i organizacji przestępczych. Zanim zostaną wciągnięci do handlu seksualnego w Chinach, gdzie są wykorzystywane przez mężczyzn, “dopóki ich ciała nie zostaną wyczerpane” – mówi raport

Dziesiątki tysięcy północnokoreańskich kobiet i dziewcząt jest przemycanych i sprzedawanych do handlu seksualnego w Chinach, gdzie są zmuszane do znoszenia systemowego gwałtu , niewolnictwa seksualnego i handlu cyberprzestępcami – wynika z nowego raportu.

Dochodzenie przeprowadzone przez Koreańską Inicjatywę Przyszłości ujawniło nowe i niepokojące schematy przerażającego wykorzystywania seksualnego wobec kobiet i dziewcząt z Korei Północnej, będących ofiarami handlu, w Chinach kontynentalnych . Okazało się, że kobiety są również ofiarami handlu ludźmi w celach seksualnych, wykorzystywania seksualnego, prostytucji i przymusowych małżeństw.

„Wyparte z ojczyzny przez patriarchalny reżim, który przetrwa narzucenie tyranii, ubóstwa i ucisku, kobiety i dziewczęta z Korei Północnej przechodzą przez ręce handlarzy, brokerów i organizacji przestępczych” – czytamy w raporcie.

Badanie wykazało, że „złożona i połączona ze sobą sieć przestępczości” generuje około 105 milionów dolarów rocznie ze „sprzedaży ciał kobiet z Korei Północnej”.

Yoon Hee-wkrótce, autorka raportu i badaczka z Korea Future Initiative, powiedziała: „Wykorzystywanie kobiet i dziewcząt z Korei Północnej generuje roczne zyski w wysokości co najmniej 105 milionów dolarów dla chińskiego podziemia. Ofiary są prostytuowane za jedyne 30 juanów chińskich (4 dolary), sprzedawane jako żony za jedyne 1000 jenów chińskich (146 dolarów) i przemycane do nor cyberseksu w celu wykorzystania przez globalną publiczność w internecie. ”

Dodała: „Zwykle w wieku od 12 do 29 lat, w przeważającej mierze kobiety, ofiary są zmuszane, sprzedawane lub uprowadzane w Chinach lub sprzedawane bezpośrednio z Korei Północnej . Wiele z nich jest sprzedawanych więcej niż raz i są zmuszane do co najmniej jednej formy niewolnictwa seksualnego w ciągu roku od opuszczenia ojczyzny ”.

Pani Hee-wkrótce stwierdziła, że ​​prostytucja wyprzedziła przymusowe małżeństwa jako „podstawowa droga” do handlu seksualnego dla kobiet i dziewcząt z Korei Północnej.

„Zniewolone w burdelach, które zaśmiecają miasteczka satelitarne i miasteczka w pobliżu dużych obszarów miejskich w północno-wschodnich Chinach, ofiary są przeważnie w wieku od 15 do 25 lat i zwykle poddawane są penetracyjnym gwałtom waginalnym i analnym, przymusowej masturbacji i obmacywaniu” – dodała.

Mówiła, że ​​handel cyberprzestępców jest „małym, podstawowym, ale rozwijającym się elementem” handlu kobietami z Korei Północnej. Dziewięcioletnie dziewczęta są zmuszane do wykonywania graficznych aktów seksualnych i są napastowane seksualnie przed kamerami internetowymi, które są transmitowane na żywo dla płatnej publiczności na całym świecie.

Badaczka zauważyła, że ​​przymusowe małżeństwa nadal są trwałym elementem chińskiego handlu seksualnego, a problem utrzymuje się na obszarach wiejskich i w miasteczkach – kobiety z Korei Północnej są nadal „kupowane, gwałcone, wyzyskiwane i zniewolone” przez chińskich mężów.

„Perspektywy północnokoreańskich kobiet i dziewcząt uwięzionych w wielomilionowym handlu seksualnym w Chinach są ponure” – powiedziała.

„Wiele ofiar zginęło w Chinach, podczas gdy małe organizacje ratunkowe i chrześcijańscy misjonarze walczą o wykonanie akcji ratunkowej. Pilne i natychmiastowe działania, które będą sprzeczne z dominującą polityką dialogu między Korei, są potrzebne, aby uratować życie niezliczonych uchodźczyń z Korei Północnej w Chinach ”.

Raport dowodzi, że fakt, że Korea Future Initiative – mała organizacja pozarządowa, która nie otrzymuje żadnych funduszy ani wsparcia od rządów, instytucji zajmujących się prawami człowieka ani organów przyznających dotacje – była w stanie wykryć nadużycia, które są ignorowane głównie przez społeczność międzynarodową. zachęta dla innych.

Korea Future Initiative jest londyńską organizacją non-profit, która pomaga Koreańczykom z północy w niebezpieczeństwie i publikuje raporty o łamaniu praw człowieka, aby wspierać zadośćuczynienie za wygnańców. Wyniki raportu są wynikiem długotrwałego zaangażowania ofiar mieszkających w Chinach i ocalałych na wygnaniu w Korei Południowej i są pierwszym przypadkiem, w którym większość ankietowanych uznała, że ​​jest w stanie opowiedzieć o swoich doświadczeniach związanych z przemocą seksualną i handlem seksualnym.

Potępiający raport Human Rights Watch z listopada ubiegłego roku wykazał, że północnokoreańscy urzędnicy dokonują napaści seksualnych na kobiety niemal bezkarnie, a wykorzystywanie seksualne jest tak powszechne, że zostało znormalizowane.

Raport mówi, że kobiety w tym kraju są rutynowo zmuszane do znoszenia przemocy seksualnej przez urzędników państwowych, policję, strażników więziennych, przesłuchujących i żołnierzy. Głęboko patriarchalne społeczeństwo sprawia, że ​​wiele kobiet wstydzi się nadużyć, których doświadczają i nie może żądać odpowiedzialności – decydując się nie mówić o tym z powodu słabych organów ścigania i usług wsparcia.

Takie raporty o tak zwanym „królestwie pustelników” – najbardziej skrytym i izolowanym reżimie na świecie – są rzadkie.

Czarny rynek, który stał się kluczowym źródłem dochodu dla wielu rodzin, jest obszarem, w którym powszechna jest przemoc seksualna.

„Uważają nas za zabawki [seksualne]. Jesteśmy na łasce mężczyzn ”- powiedziała naukowcom Oh Jung-hee, była handlarka po czterdziestce. „Zdarza się to tak często, że nikt nie myśli, że to wielka sprawa. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, kiedy jesteśmy zdenerwowani. Ale jesteśmy ludźmi i czujemy to. Więc czasami, znikąd, płaczesz w nocy i nie wiesz dlaczego ”.

źródło: independent

Klęska głodu nadal zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”