Tysiące dzieci w Sudanie Południowym otrzymało Słowo Boże

Sudan Południowy (MNN) –  Biblie dla świata planuje rozprowadzić tysiące egzemplarzy Nowego Testamentu wśród dzieci w Sudanie Południowym w ramach nowego partnerstwa w służbie.

Sudan Południowy jest najmłodszym suwerennym krajem na świecie. Naród ma dużą populację chrześcijańską. Prezydent John Pudaite wyjaśnia, w jaki sposób „Biblie dla świata” otrzymały tę możliwość rozpowszechniania Pisma Świętego w całym kraju.

„Minister edukacji jest głęboko wierzący w Jezusa Chrystusa. Zaprosił partnerów krajowych, aby we wszystkich szkołach publicznych i szkołach rządowych w Sudanie Południowym przedstawili swój program nauczania, oparty na Biblii, program wczesnego uczniostwa ”.

„Partnerzy krajowi skontaktowali się z wieloma ministerstwami międzynarodowymi, szukając pomocy [przy] tym projekcie. Kiedy o tym usłyszeliśmy, [byliśmy] bardzo podekscytowani, widząc, jak te drzwi otwierają się na przesłanie Jezusa Chrystusa do dzieci w Sudanie Południowym ”.

Partnerzy dla słowa

Partner Biblii dla Świata, The Mailbox Club, będzie dystrybuował zeszyty ćwiczeń w szkołach.

„Oczywiście program nauczania obejmuje całe Pismo Święte, ale chcemy zapewnić dzieciom przynajmniej Nowy Testament, aby mogły je śledzić, czytać samodzielnie, [i] zabrać je do domu, aby również ich rodziny mogły przeczytać” – mówi Pudaite .

„To jest coś, co zawsze staraliśmy się robić, [przychodząc] wraz z krajowymi partnerami – posługami miejscowego kościoła – aby wzmocnić ich posługę, dostarczając im Słowo Boże”.

Ponieważ szkoły w Sudanie Południowym wkrótce zostaną ponownie otwarte, Pudaite ma nadzieję, że projekt szybko ruszy do przodu.

„Zapisali już 360 000 dzieci do korzystania z tego programu w nadchodzącej sesji szkolnej. Modlimy się, aby dzięki łasce Bożej mogli dostarczyć tym dzieciom Nowy Testament, być może na początku 2021 r.

źródło: mnnonline.org

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Historia fotografii- Sęp i głodujące dziecko – tutaj

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”