Dziesiątki tysięcy pastorów i ewangelistów kościołów domowych w całych Chinach ukryło się, gdy partia komunistyczna przygotowuje się do czegoś, co wydaje się być „ostatecznym atakiem” na chrześcijaństwo, próbując wykorzenić je z kraju, według grupy misyjnej Asia Harvest.

W swoim ostatnim biuletynie na rok 2020 Asia Harvest powiedziała, że ​​pastorzy odłączyli się od swoich telefonów i komputerów, aby władze rządowe nie mogły już używać tych urządzeń do śledzenia ich ruchów. Ci pastorzy podobno zniszczyli również mikroczipy wewnątrz ich kart identyfikacyjnych, więc władze nie mogą również śledzić ich lokalizacji za pomocą tych urządzeń.

„Każda osoba w Chinach musi mieć dowód osobisty. Niemożliwe jest złapanie samolotu lub pociągu, otwarcie konta bankowego, znalezienie pracy, czy wynajęcie mieszkania bez użycia karty. Każda karta identyfikacyjna zawiera chip komputerowy, który służy również do śledzenia ruchów ludzi ”- czytamy w biuletynie.

Podczas gdy Asia Harvest odrzuciła prośbę The Christian Post o udzielenie wywiadu, CP poinformował o wielu kluczowych obawach dotyczących narastających prześladowań, o których wspomina w swoim biuletynie, w tym o próbach reżimu „zepsucia Ewangelii” przez przepisywanie relacji biblijnych.
Przykładem tego jest komunistyczny podręcznik używany w chińskich szkołach, który fałszuje biblijną relację z Ew. Jana 8: 3–11.Podręcznik twierdzi, że Jezus zamordował kobietę, która została znaleziona na cudzołóstwie, a następnie nazwał siebie grzesznikiem.

W podręczniku, opublikowanym przez rządowy University of Electronic Science and Technology Press, czytamy : „Tłum chciał ukamienować kobietę zgodnie z ich prawem. Ale Jezus powiedział: „Niech ten, kto nigdy nie zgrzeszył, rzuci pierwszy kamień”. Słysząc to, wymykali się jeden po drugim. Kiedy tłum zniknął, Jezus ukamienował ją, mówiąc: „Ja też jestem grzesznikiem. Ale gdyby prawo mogło być wykonywane tylko przez ludzi bez skazy, prawo byłoby martwe ””.

Robiąc to, reżim ma nadzieję „kontrolować Kościół i ostatecznie uczynić go bezsilnym i podporządkowanym systemowi komunistycznemu” – dodała Asia Harvest. „Rząd otwarcie ogłosił plany ‘reinterpretacji’ Biblii i innych tekstów religijnych, aby miały ‘cechy socjalistyczne’”.

Według Bitter Winter , organizacji monitorującej naruszenia wolności religijnej, Chiny zaostrzyły również w ostatnich miesiącach ograniczenia dotyczące dystrybucji materiałów religijnych, grożąc grzywnami, zamykaniem drukarni, a nawet więzieniem za sprzedaż książek chrześcijańskich lub zezwolenie klientom na kopiowanie hymnów w Chinach.

W październiku drukarnia w Luoyang, mieście na poziomie prefektury w centralnej prowincji Henan, została napadnięta przez władze poszukujące zakazanych materiałów religijnych.

Cenzura wymierzona w chrześcijan w Chinach stała się tak dotkliwa, że ​​nawet oficjalne grupy chrześcijańskie objęte sankcjami rządowymi używają obecnie chińskich inicjałów „JD”, aby zastąpić chińskie znaki „Chrystus” w swoich księgarniach internetowych.

Dwie oficjalne organizacje religijne sankcjonowane przez rząd – Chrześcijańska Rada Chin i Komitet Ruchu Patriotycznego Trzech Jaźni Kościołów Protestanckich w Chinach – zaktualizowały tytuły i opisy wszystkich swoich książek w „Tianfengshuyuan”, ich oficjalnej księgarni WeChat,  zgłosił China Aid , która ujawnia nadużycia i promuje wolność religijną, prawa człowieka i praworządność w Chinach.

źródło: christianpost

Pandemia głodu

Głód doprowadza do degradacji organizmu, dzieci potrzebują witamin. Ich brak prowadzi do kalectwa i śmierci.

REUTERS

To najgorszy czas dla Sudańczyków, 75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English