Tureckie media zaprzeczają ludobójstwu Greków w latach 1913–1922. (450 000 Greków zginęło podczas eksterminacji)

19.05.2020 Turcja  – Dziś przypada rocznica ludobójstwa Grecji (pontyjskiego), które miało miejsce w latach 1913–1922 we współczesnej Turcji. W poprzednich dniach prasa turecka kontynuowała zaprzeczanie temu uznanemu na arenie międzynarodowej wydarzeniu historycznemu. Gazeta Birlik Gazetesi opublikowała artykuł, który sugerował niedowierzanie, określając go jako „tak zwane„ ludobójstwo ” w tytule artykułu. Zamiast przedstawić bezstronny opis upamiętnienia ludobójstwa Grecji, tureckie źródło wiadomości całkowicie zaprzeczyło jego wystąpieniu.

Ludobójstwo w Grecji było częścią większego ataku na mniejszości etniczno-chrześcijańskie, w tym Ormian i Asyryjczyków. Co najmniej 450 000 Greków zginęło podczas eksterminacji, a wszystko to w ramach kampanii z czasów osmańskich, aby stworzyć „Turcję dla Turków”. Ludobójstwo skutecznie wyeliminowało chrześcijańską obecność w Turcji.

Ciągłe zaprzeczanie przez Turcję ludobójstwa Grecji doprowadziło do wielu trudności dla potomków osób, które przeżyły ludobójstwo. Turcja nigdy nie przyznała się ani nie przeprosiła za te eksterminacje, a kraj nadal egzekwuje politykę ostracyzującą greckich chrześcijan w całym kraju. Doprowadziło to do dyskryminacji, zniszczenia obiektów dziedzictwa kulturowego , a niekiedy nawet nowych ofiar śmiertelnych.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.