Turecki Sąd pozwala na przekształcanie Hagii Sophii’a w meczet

Decyzja historyczna unieważnia dekret prezydencki z 1934 r. Ustanawiający kościół jako muzeum

10/07/2020 Waszyngton

(International Christian Concern) (ICC) – 10 lipca turecka Rada Stanu opowiedziała się za ponownym przekształceniem katedry Hagia Sophia w meczet. Decyzja sądu unieważniła dekret prezydencki z 1934 r., który przekształcił Hagię Sophię w muzeum.

W ubiegłym miesiącu prezydent Turcji Erdoğan zwrócił się z prośbą, aby jego pomocnicy przeprowadzili dogłębne badania procesu przekształcania świątyni Hagia Sophia w meczet.

Po podboju katedra została przekształcona w meczet, a później w muzeum z nowoczesnym państwem tureckim. Turcja jest również narażona na znaczną wewnętrzną presję polityczną ze względu na COVID-19 i jej politykę interwencjonizmu wojskowego . Rządząca partia AK często koncentruje się na Hagii Sophii w czasach kryzysu politycznego.

„Recytacja Sury Al Fath Koranu w Hagia Sophia była bardzo popularna wśród wyborców w partiach politycznych” – powiedział publicysta Abdulkadir Selvi, który pracuje dla prorządowego magazynu medialnego.

Katedra Hagia Sophia jest greckokatolickim Kościołem prawosławnym, a Patriarchat Ekumeniczny wypowiedział się przeciwko przekształceniu. Podczas kazania w ubiegły wtorek Patriarcha ostrzegł, że jego konwersja spowoduje przerwę między Wschodem a Zachodem. „[To] jest absurdalne i szkodliwe, że Hagia Sophia, z miejsca, które pozwala teraz dwóm ludziom spotkać się z nami i podziwiać jej wielkość, może ponownie stać się przyczyną kontrastu i konfrontacji… [To] jest symbolicznym miejscem spotkania, dialogu, solidarność i wzajemne zrozumienie między chrześcijaństwem a islamem ”.

Przed tą decyzją ekumeniczny patriarcha Bartłomiej dodał: „Przekształcenie Hagia Sophia w meczet rozczaruje miliony chrześcijan na całym świecie”.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org