Turcja wypędza deportacją amerykańską żonę protestanckiego pastora

(World Watch Monitor)  Amerykańskiej matce trójki dzieci powiedziano, że musi opuścić Turcję, co jest jednym z ostatnich incydentów w serii wypędzeń chrześcijańskich emigrantów z kraju.

Joy Anna Crow Subasigüller, pochodząca z Florydy, i jej turecki mąż Lütfü pobrali się siedem lat temu. Osiedlili się i założyli rodzinę w Turcji. Lütfü Subasigüller pracuje jako protestancki pastor w Ankarze; Joy opiekowała się trójką dzieci tej pary, które urodziły się w Turcji.

Ich ustalone, spokojne życie jako rodziny zmieniło się 5 czerwca, gdy turecki departament ds. Migracji polecił Joy przygotować się do deportacji, najwyraźniej bez podania przyczyny.

Dla pary nie sposób dostrzec, jak Joy może stanowić zagrożenie dla państwa Turcji, co wydaje się być przyczyną jej deportacji. Jest matką pozostającą w domu z trójką dzieci, najmłodszym niemowlakiem, które nadal potrzebuje karmienia piersią. Jej mąż powiedział również: „Jestem obywatelem Turcji, podobnie jak moja trójka dzieci”.

Jest prawdopodobne, że praca kościelna Subasigüllera jest problemem dla rządu tureckiego. Joy należy do ponad 50 emigrantów protestanckich chrześcijańskich pracowników, którym odmówiono wiz pobytowych lub pozwoleń na ponowny wjazd w ciągu ostatnich 18 miesięcy.

We wrześniu ubiegłego roku 58-letni Hans-Jurgen Louven usłyszał, że odmówiono mu przedłużenia pozwolenia na pobyt długoterminowy i że musi opuścić kraj w ciągu dziesięciu dni. Ponieważ jego żona przebywała w tym czasie w Austrii, musiał zostawić córkę, która była na ostatnim roku studiów. Pochodząca z Niemiec rodzina Christian Louven mieszkała w Turcji od ponad 20 lat, pracując w branży turystycznej i planowała tam pozostać na stałe.

źródło: World Watch Monitor