Turcja przygotowuje się do piątkowych modlitw w Hagia Sophia

13.07.2020 Turcja (International Christian Concern)

Po konwersji Hagia Sophia na meczet, dwóch imamów i czterech muezini (dzwoniący do modlitwy) zostanie powołanych do Hagia Sophia . Prezydent Erdogan zapowiedział również w piątek, że muzułmańskie modły zaczną się w meczecie dnia 24 lipca.

Chief Secretariat of the Holy Eparchial Synod:

„ Dla prawosławnych chrześcijan na całym świecie, a także dla całego chrześcijaństwa, Hagia Sophia, Konstantynopol i Patriarchat Ekumeniczny są świętymi ośrodkami duchowymi i stanowią repozytorium naszej chrześcijańskiej wiary i tradycji”.

„Dlatego wzywamy rząd turecki, aby szanował prawosławną i chrześcijańską świadomość, która dziś została głęboko zraniona tą decyzją” – kontynuował. „Mamy nadzieję, że ta decyzja nie jest przejawem pogorszenia postawy rządu tureckiego wobec patriarchatu ekumenicznego i innych mniejszości religijnych w Turcji”.

„Decydując się na przekształcenie świątyni Hagia Sophia z powrotem w meczet, odwróciłeś ten pozytywny znak otwartości Turcji i zmieniłeś go na znak wykluczenia i podziału. Niestety decyzja ta została również podjęta bez uprzedniego powiadomienia lub dyskusji z UNESCO w sprawie wpływu tej decyzji na uniwersalną wartość Hagia Sophia uznaną na mocy Konwencji Światowego Dziedzictwa ”.

Rada Kościołów na Bliskim Wschodzie (MECC) również opublikowała oświadczenie potępiające decyzję o konwersji Turcji. W oświadczeniu MECC sugeruje złożenie apelacji do tureckiego sądu najwyższego w celu egzekwowania „historycznej symboliki reprezentowanej przez kościół Santa Sophia”.  Rada odnotowuje również tę decyzję jako poważny cios w stosunkach islamsko-chrześcijańskich, nie tylko w Turcji, ale na całym Bliskim Wschodzie.

W następstwie niedawnego orzeczenia sądu rząd Grecji planuje naciskać na Unię Europejską (UE), aby ukarała Turcję w odpowiedzi na konwersję Hagia Sophia. Grecki minister spraw zagranicznych Nikos Dendias wyjaśnił, że „Ateny ostro zareagują” na ostatnie działania Turcji. Lider Włoskiej Ligi Północnej również wyraził krytykę.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.