28.05.2020 Turcja

W miniony wtorek odkryto zdewastowany ormiański kościół w tureckim regionie Kuzguncuk, krzyż, który zwykle wisiał na drzwiach, został rozebrany i leżał na ziemi.

Z nagrań monitoringu zaobserwowano, że niezidentyfikowana osoba przyszła do kościoła w piątek wieczorem, przeskoczyła bramę kościoła i zdemontowała krzyż. Materiał  został udostępniony odpowiednim urzędnikom i dochodzenie jest w toku. Krzyż jest teraz ponownie zamontowany na drzwiach kościoła.

Zdewastowane kościoły są częstym zjawiskiem wśród ormiańskich chrześcijan mieszkających w Turcji. Dwa tygodnie temu w Bakirköy ktoś próbował spalić drzwi kościoła ormiańskiego. Wcześniej w tym miesiącu turecki magazyn Gerçek Hayat opublikował specjalne 176-stronicowe wydanie skierowane do czołowych członków mniejszości religijnych w Turcji. Ormianie i inni chrześcijanie zostali oskarżeni o udział w działaniach terrorystycznych i obwiniani za nieudaną próbę zamachu stanu w 2016 r. Oczekuje się, że magazyn będzie w obiegu do jesieni. Incydenty prześladowań często się nasilają, ilekroć w tureckich mediach publikowana jest mowa nienawiści.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.