Turcja: Modlitwy islamskie w Hagia Sophia (dawnym centrum chrześcijańskiego prawosławia)

01.06.2020 Turcja (International Christian Concern)

W miniony piątek, Turcja obchodziła 567  rocznicę podboju osmańskiego Konstantynopola. Odbył się festiwal w Hagia Sophia na którym obecny był Prezydent Erdoğan, oraz pokaz fajerwerków upamiętniający zwycięstwo, a także modlitwy islamskie i odczyt 48 rozdział Koranu wewnątrz zabytkowej katedry.

Obchody te zostały potępione przez wiele międzynarodowych grup popierających wolność religijną. The Greek City Times nazwał elementy islamskie odwracaniem przez Erdoğana uwagi od problemu COVID-19  i upadającej gospodarki. Grupy rzecznictwa wolności religijnej obawiają się, że obchody te są  prekursorem Erdoğana przekształcającego chrześcijańską katedrę prawosławną w meczet.

Odbieranie modlitw i odczytów Koranu w świątyni Hagia Sophia narusza świecką politykę państwa Tureckiego, zagrażając równej wolności religijnej w całym kraju. Hagia Sophia została przekształcona z kościoła w meczet z podbojem osmańskim, a później w muzeum państwowe. W obecnym systemie ma być neutralna religijnie.

Erdoğan kontynuuje jednak swoje dążenie do przekształcenia dawnego centrum chrześcijańskiego prawosławia w meczet, co jeszcze bardziej wyobcowuje małą chrześcijańską wspólnotę w kraju i ignoruje konstytucyjny sekularyzm państwa.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.