Turcja: kolejne muzeum-kościół bizantyński zamieniony na meczet

„Władze tureckie postanowiły, że kolejny starożytny kościół bizantyński w Stambule, który od 1948 roku był muzeum, stanie się ponownie meczetem. Chodzi o sięgający IV wieku kościół Świętego Zbawiciela na Chorze”, napisał grecki dziennik Kathimerini.

Zmiana statusu tej świątyni-muzeum została już postanowiona w grudniu 2019 roku, ale dekret prezydencki w tej sprawie wydano dopiero w minionych dniach.

Kościół Świętego Zbawiciela na Chorze jest usytuowany w dystrykcie Edirnekapı. W 1511 świątynię zamieniono na meczet, a od 1948 znajdowało się w nim muzeum. Kościół posiada bogatą kolekcję mozaik i fresków, odkrytych pod warstwą wapna, którym przykryto mozaiki, gdy zamieniano kościół na meczet. Obecnie istnieje obawa, że także teraz zostaną one ukryte.

Pierwszy kościół w tym miejscu wybudowano w IV w. Znajdował się on poza murami miejskimi, stąd jego nazwa: „Kościół za murami” lub „Kościół na wsi”, czyli właśnie Chora. Obecnie istniejący kościół pochodzi z XI w. (został przebudowany w latach 1077 -1081).

źródło: pch24.pl