Turcja grozi przekształceniem świątyni Hagia Sophia w meczet

Hagia Sophia – dawna grecko-prawosławna katedra z VI wieku w Stambule – może wkrótce stać się meczetem.

Turecki sąd ma zadecydować 2 lipca, czy kultowa struktura z okresu bizantyjskiego stanie się miejscem kultu muzułmańskiego na polecenie prezydenta Turcji Recepa Tayyipa Erdogana.

Zbudowana w 537 r. Katedra służyła jako siedziba arcybiskupa Konstantynopola aż do 1453 r., kiedy Konstantynopol został podbity przez Imperium Osmańskie pod panowaniem Mehmeta Zdobywcy. Turecki sułtan nakazał przekształcenie kościoła w meczet, a chrześcijańskie rysy katedry zostały zniszczone lub zakryte i zastąpione islamskimi emblematami.

Hagia Sophia pozostała meczetem do 1935 r., Kiedy to Mustafa Kemal Ataturk, pierwszy turecki prezydent i założyciel współczesnej Turcji, zsekularyzował strukturę, przekształcając ją w muzeum i zakazał używania kompleksu jako miejsca kultu.

Erdogan od dawna pragnął zmienić status kompleksu i uczynić z niego nowe centrum kultu islamu w Turcji. W marcu obchodził 567. rocznicę podboju tureckiego przez Stambuł modlitwą islamską poświęconą Zdobywcy Mehmetowi. Hagia Sophia jest jednak wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, a zmiana statusu musi zostać zatwierdzona przez Komitet Światowego Dziedzictwa.

Mustafa Destici, lider Partii Wielkiej Jedności (BBP), powiedział dziennikarzom, że Hagia Sophia „jest symbolem podboju”.

„Naszym zdaniem ponowne otwarcie Hagia Sophia, nie jest jedynie koniecznością i żądaniem reliktu podboju, jest kwestią suwerenności i niezależności” – powiedział Destici .

Przywódcy Stanów Zjednoczonych i greckiego prawosławia potępili ten ruch.

„Hagia Sophia ma ogromne znaczenie duchowe i kulturowe dla miliardów wyznawców różnych wyznań na całym świecie” – powiedział w tweecie Sam Brownback, ambasador Departamentu Stanu USA ds. Wolności religijnej.

„Wzywamy rząd Turcji do utrzymania go na liście światowego dziedzictwa UNESCO i do zapewnienia dostępności dla wszystkich w obecnym statusie muzeum”.

Patriarcha Bartłomiej I z Konstantynopola, ekumeniczny patriarcha greckiego prawosławia, powiedział, że jest „zasmucony i wstrząśnięty”.

Krytycy przeprowadzki twierdzą, że w Hagia Sophia jest już pokój, w którym muzułmanie modlą się i czczą, a decyzja o ponownym przekształceniu muzeum w meczet jest w dużej mierze symboliczna.

źródło: cbn.news