Turcja: Chrześcijanie oskarżeni o sprowadzenie COVID-19 do Turcji

Chrześcijanie i inne mniejszości religijne są fałszywie oskarżani o sprowadzenie COVID-19 do Turcji, gdzie seria ataków na kościoły wywołuje strach i niepewność wśród wierzących.

Ostatnio ktoś próbował podpalić kościół, mówiąc policji, że to zrobił, ponieważ wierzył, że „przywieźli koronawirusa do Turcji”.

W oddzielnym incydencie materiał monitoringu pokazuje mężczyznę, który przeskakuje bramę ormiańskiego kościoła w Stambule i zdziera krzyż z budynku.

„Turcja jest jednym z tych {krajów}, w których rząd ma silną kontrolę nad wiadomościami przekazywanymi publicznie za pośrednictwem mediów, w rezultacie, szczerze mówiąc, istnieje ignorancja, ponieważ ludzie po prostu nie mają faktów, dlatego w niektórych przypadkach łatwo jest wprowadzić w błąd ludzi, którzy myślą, że ten wirus pochodzi z innego miejsca, lub doprowadzić do rozbudzenia stereotypów niektórych mniejszości w kraju ”- powiedział CBN News – Tony Perkins, wiceprzewodniczący Komisji USA ds. Międzynarodowej wolności religijnej.

„Dzieje się tak w wielu krajach, ale rząd turecki nie reaguje agresywnie i widzimy ten trend w Turcji, który jest szczerze dyskryminujący wobec mniejszości religijnych” – kontynuował.

Właśnie dlatego komisja zaleciła Departamentowi Stanu umieszczenie Turcji na specjalnej liście obserwacyjnej, ponieważ spełnia ona dwa z trzech kryteriów stosowanych przez organ do wyznaczania największych przestępców wolności religijnej na świecie.

„Niepokojące dla Turcji jest nie tylko to, co dzieje się w jej granicach, ale także to, co robi w północno-wschodniej Syrii, co dzieje się w Iraku, a nawet poza tym, że ma wpływ na cały świat, który naprawdę rozwija perspektywę, która jest dyskryminująca wobec mniejszości religijnych – zauważył Perkins.

W ostatnich latach turecki prezydent Recep Tayyip Erdogan wzmocnił swoją władzę i odważnie promował politykę islamistyczną, podczas której pogorszyły się warunki dla Chrześcijan i innych mniejszości.

Perkins wskazuje na chrześcijańskiego amerykańskiego pastora Andrew Brunsona, który został aresztowany pod fałszywym zarzutem szpiegostwa i zatrzymany na dwa lata przed cudownym zwolnieniem. Brunson, pastor małego kościoła, został fałszywie oskarżony o szpiegowanie i próby obalenia rządu Erdogana, między innymi, w 2016 r. I był zatrzymany przez reżim na dwa lata.

Są to przykłady zachowania Erdogana, które według Perkinsa podsycają płomienie religijnej nietolerancji w Turcji.

źródło: CBN.NEWS