Trzech chrześcijan skazanych na pięć lat więzienia za głoszenie prawdy o Jezusie

Saheb Fadaie, Youcef Nadarkhani, Yasser Mossayebzadeh i Mohammad-Reza Omidi. Sąd apelacyjny w Iranie podtrzymał wyrok o pozbawieniu wolności na 10 lat czterech chrześcijan: Youcefa Nadarkhaniego, Mohammada-Rezę Omidiego, Yassera Mossayebzadeha i Saheba Fadaiego. Podstawą wydania wyroku były zarzuty o „promowanie syjonistycznego chrześcijaństwa” i zakładanie kościołów domowych.

Prześladowania Amina Khakiego, Milada Goodarziego i Alirezy Nourmohammadi nie są wyjątkowe. Rząd irański często traktuje konwertytów na chrześcijaństwo jako apostatów, co w Iranie jest przestępstwem. Jednak w tym przypadku zostali oskarżeni o zaangażowanie się w rzekomą propagandę przeciwko islamskiemu reżimowi.

Ponieważ nie angażowali się w działalność polityczną, a jedynie głosili Ewangelię, zarzut ten jest bliski kryminalizacji samego praktykowania wiary chrześcijańskiej lub jakiejkolwiek wiary sprzecznej z islamem.

Aby zobaczyć poprzednie relacje ChristianPersecution.com dotyczące Iranu, zobacz  tutaj .

„Trzech chrześcijan otrzymuje pięć lat więzienia”, Christian Solidarity Worldwide , 29 czerwca 2021 r.:

Trzech chrześcijan z Iranu zostało skazanych na pięć lat więzienia i grzywnę w wysokości czterech milionów rialów (około 64,00 GBP) przez Sąd Rewolucyjny w Karaj w północnym Iranie.

Amin Khaki, Milad Goudarzi i Alireza Nourmohammadi otrzymali wyroki 26 czerwca po tym, jak zostali skazani za „zaangażowanie się w propagandę przeciwko islamskiemu reżimowi”. Wszyscy trzej odwołują się od wyroku.

Trzej chrześcijanie stanęli przed sądem w Karaju 21 czerwca 2021 r., oskarżeni o „działalność sekciarską” na mocy nowej poprawki do irańskiego kodeksu karnego. Źródła CSW podają, że podczas procesu mężczyźni nie mogli być reprezentowani przez ich adwokata, mimo że spełnił on wszystkie niezbędne warunki uczestnictwa na dziesięć dni przed rozpoczęciem procesu.

źródło: christianpersecution

Najpotrzebniejsza jest specjalistyczna, wysokoenergetyczna żywność, aby ratować dzieci w Sudanie Południowym

Ghazi Ali bin Ali z powodu niedożywienia trafił do szpitala. Klęska głodu to pochodna wojny domowej w Jemenie. Taiz, październik 2018 r. (AHMAD AL-BASHA / AFP / EAST NEWS)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

MAPA GŁODU

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskieStojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Masowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)