Tragiczna sytuacja chrześcijan w Pakistanie

Drastycznie rośnie bezrobocie w Pakistanie.

Około siedemdziesięciu procent chrześcijan straciło pracę podczas sanitarnej blokady w całym kraju.

Chrześcijańska organizacja Pakistan Partnership Initiative (PPI), z siedzibą w Islamabadzie, przeprowadziła niedawno badania na podstawie wywiadów z różnymi wspólnotami wyznaniowymi w 10 okręgach w całym kraju.

Okazało się, że na skutek wprowadzonych obostrzeń “pandemicznych” najbardziej ucierpiały mniejszości religijne, przede wszystkim chrześcijanie.

Zmniejszyło się również dofinansowanie organizacji wyznaniowych, a ich środki zostały obcięte z powodu surowych regulacji rządowych i zmniejszonego przepływu funduszy od społeczności międzynarodowych.

Wzrasta również presja wywierana na Kościół, ponieważ wiele grup społecznych zwraca się do niego o pomoc. Spowolnienie wzrostu gospodarczego i cięcia w budżecie oznaczają dla chrześcijan znaczne ograniczenia możliwości zatrudnienia. Także parafie oraz zbory nie są gotowe do reagowania na taką kryzysową sytuację.

źródło: obywatelenieba.pl, fundacja-fileo.pl, prosty kościół śląsk

Pakistan:  Chrześcijanie cierpiący głód proszą o pomoc

Lesław Baran

Obecnie można zauważyć,iż chrześcijańskie organizacje społeczne z Pakistanu,które otrzymywały dotychczas darowizny pieniężne z Niemiec,USA czy innych krajów świata z powodu skutków obostrzeń ,zaniechały lub całkowicie zminimalizowały wysyłkę środków pieniężnych na pomoc żywieniową dla głodujących Chrześcijan w tym kraju ,co uniemożliwia niesienie takiej pomocy i prowadzenie przez nich tej działalności charytatywnej.

Wyjątek stanowi Polska misja pomocy dla głodujących chrześcijan w Pakistanie.

W tej sytuacji zamiast organizować pomoc humanitarną w Polsce, zbierzemy pieniądze,i na miejscu w Pakistanie zakupimy potrzebną żywność i wynajmiemy transport tej żywności.

Dzięki darczyńcom z Polski na bieżąco zaopatrujemy w żywność ubogich Chrześcijan oraz dzieci-sieroty z Mother Care Orphan Center w Lahore w Pakistanie (z chrześcijańskiego sierocińca),jego pracowników,wdowy i innych ubogich Chrześcijan.

Każda paczka żywnościowa,którą przygotowujemy i przekazujemy dla ubogich Chrześcijan jest o wartości 68.00 zł i jest przekazywana dla jednej ubogiej rodziny chrześcijańskiej.
Zawiera ona takie produkty jak:

20 kg.mąki
5 kg.ryżu
1 litr oleju
1 kg.cukru
1 kg soli
1 makaron 400 gramowy
1 mleko w proszku
1 paczka herbaty
1 szampon do włosów
1 mydło toaletowe

Z mąki codziennie pieką “rote” (chleb pakistański w formie placka),a papryka chili wraz z cukrem czy solą stanowi tam podstawową przyprawę,którą stosują do wszystkich potraw.

Fundacja “FILEO” KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Pakistan”

BIC (SWIFT): BPKOPLPW

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)