Szkoły w Kamerunie są zamknięte z powodu ataków Boko Haram

27.09.2020 Kamerun  – Boko Haram, grupa terrorystyczna z siedzibą w Nigerii, stała się niesławna na całym świecie z powodu ataków na cywilów, w tym wiele małych dzieci. Obejmowało to porwanie 276 dziewcząt z Chibok w Nigerii. Są aktywni nie tylko w Nigerii, ale od kilku lat atakują także Niger, Czad i Kamerun.

Niektóre z ich niedawnych ataków na Kamerun Północny spowodowały poważne problemy dla tamtejszej ludności. Ludność ta również obecnie przechodzi stres i walkę w wojnie domowej w swoim kraju między anglojęzycznymi dysydentami a rządem frankofońskim. Ataki Boko Haram spowodowały wystarczająco dużo problemów i zabiły wystarczająco dużo ludzi, że szkoły w północnym Kamerunie zostały niedawno zamknięte. Zamknęli co najmniej 60 szkół wzdłuż północnej granicy z Nigerią, gdzie Boko Haram jest najbardziej aktywna, próbując ratować życie dzieci i nauczycieli.

Często powoduje to, że te dzieci mają opóźnienia w nauce. Są również zmuszani do pracy na farmach i na polach przy motykach, podczas gdy brakuje im edukacji. Prowadzi to wiele z tych dzieci do rezygnacji ze szkoły i kontynuowania rolnictwa na własne potrzeby. To sprawia, że ​​rodzinom trudno jest kiedykolwiek wyjść ze skrajnego ubóstwa, które nadal nęka wiele krajów Afryki Zachodniej.

Kamerun rozmieścił swoje wojska w tym regionie, próbując powstrzymać powstanie Boko Haram przed powodowaniem dalszych problemów, ale zakończenie wszystkich ataków zajmie dużo czasu. Proszę, módlcie się za ten rozdarty wojną kraj. Módlcie się o bezpieczeństwo dzieci, które są celem Boko Haram zarówno jako ofiary, jak i potencjalni rekruci.

źródło: International Christian Concern