Sześciu chrześcijan zabitych, trzech rannych podczas ataków na społeczności rolnicze w Nigerii

Przemoc między rolnikami a fulani w stanie Ebonyi w południowo-wschodniej Nigerii w lutym 2021 r. © Observers

Bojownicy Fulani zaatakowali dwie wspólnoty chrześcijańskie w nigeryjskim stanie Plateau w atakach od 1 do 5 października. Muzułmańscy pasterze zniszczyli ponad trzynaście hektarów ziemi uprawnej wartej miliony naira, w tym osiem hektarów ziemi uprawnej.

„Otrzymałem zaniepokojony telefon od przewodniczącego lokalnej strefy, że kiedy byli w swoim miejscu kultu tego ranka, zauważyli, że Fulani pchali swoje stada na farmie i wypasali osiem hektarów upraw soi” – powiedział Paul z ICC

„Oceniłem, co stało się celowe, ponieważ gdyby nie było to dobrze zaplanowane, zniszczenie ośmiu hektarów ziemi uprawnej w tak krótkim czasie byłoby niemożliwe”.

„napastnicy przybyli podczas naszego nabożeństwa. Wypasali swoje bydło w naszych gospodarstwach, w tym w gospodarstwie wspólnotowym. Trzech naszych strażników poszło ich powstrzymać, nie wiedząc, że napastnicy przybyli z wyrafinowaną bronią. Niestety, trzech strażników, którzy strzegą farmy, zapłaciło cenę jako chrześcijanie i zginęło tego dnia”.

To nie pierwszy raz, kiedy farmy na tym obszarze – w tym farmy sponsorowane przez ICC – stają się celem pasterzy Fulani. „Chciałbym błagać przywódców Nigerii” – powiedział Paul – „o przebudzenie ich odpowiedzialności za ochronę życia i własności”.

Około 18 km od tej wioski bojownicy Fulani zabili również dwóch chrześcijańskich rolników 1 października. 2 października na dwóch kolejnych chrześcijan wpadło w zasadzkę. Jeden przeżył, ale odniósł rany postrzałowe i jest w stanie krytycznym. Został wypisany ze szpitala, ponieważ nie był w stanie zapłacić rachunków szpitalnych.

źródło: International Christian Concern

Ludzie walczą o przetrwanie

2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać, brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

WIĘCEJ INFORMACJI – SUDAN POŁUDNIOWY

Numer konta

FUNDACJA “FILEO” KRS 0000705635