Szara skóra, wystające kości, grymas na buzi – tak wyglądała Sahar przed śmiercią. Zabił ją głód. Sahar umarła, gdy miała 34 dni. Ważyła niecałe dwa kilogramy – dwa razy mniej niż średnio waży miesięczne dziecko. Zdjęcia są wstrząsające. Fotograf zrobił je na kilka godzin przed jej śmiercią. W oblężonej Ghoucie działa jeden szpital, w którym leczy się skrajne niedożywienie dzieci. Dziewczynka, na której ciele widać niemal wszystkie kości, nie była jednym pacjentem w takim stanie. Trafiają tam kolejne dzieci i dorośli. Części z nich nie udaje się uratować.

źródło: wiadomosci.gazeta.pl

– Rodziny w Syrii przeszły więcej niż mogą sobie poradzić, wyczerpały swoje oszczędności i często zostawiły swoje domy, a teraz zmagają się z równią pochyłą do ubóstwa i do głodu – powiedziała Corinne Fleischer, krajowy dyrektor Światowego Programu Żywnościowego ONZ w Syrii.

Jak dodała, mieszkańcom „kończą się opcje”. – Jesteśmy wdzięczni naszym dobroczyńcom w Syrii, ale potrzeby nigdy nie były większe i po prostu nie możemy zostawić Syryjczyków – dodała.

Głód coraz bliżej

9,3 mln mieszkańców tego kraju, a więc ponad połowa populacji, ma ograniczony dostęp do żywności. Ceny jedzenia drastycznie rosną, a wartość funta syryjskiego spada. – Pensja pracownika wynosi 50 tys. funtów syryjskich. To tak jakbyś za 15 dol. miała utrzymać całą rodzinę – mówi Mohammad.

Światowy Program Żywnościowy podaje, że ceny żywności w ciągu jednego tylko roku podwoiły się, osiągając najwyższy poziom w historii.

Kilogram cukru kosztuje dziś 3 tys. funtów syryjskich. Kilogram herbaty – 30 tys.
Wystarczy na utrzymanie maksymalnie przez trzy dni.

Kryzys gospodarczy wywołany jest przez trzy inne: konflikt Baszara al-Asada z kuzynem Ramim Makhloufem, najbogatszym Syryjczykiem, kontrolującym 60 proc. gospodarki kraju; kryzys bankowy w sąsiednim Libanie; od 17 czerwca kryzys wywołany sankcjami nałożonymi przez USA, które mają wymóc na syryjskim reżimie koniec brutalnej wojny z narodem.

„Sankcje grożą odcięciem zastrzyków gotówki z darowizn i przekazów pieniężnych, które utrzymają kraj na powierzchni” – mówił dla CNN analityk z Syrii Karam Shaar.

„Jeśli reżim nie zaakceptuje negocjacji, przewiduję głód, i będzie to okropne” – podsumował. Najwyższą cenę zapłacą cywile.

Miliony wewnętrznych uchodźców

Trudną sytuację gospodarczą wzmogła jeszcze pandemia. Baszar al-Asad apelował: „Pozostańcie w domach!”. Tymczasem znaczna część obywateli swoich domów dawno już nie ma. 40 proc. powierzchni kraju została zrównana z ziemią.

Rodziny uciekają przed bombardowaniami, próbując znaleźć tymczasowe schronienie do życia. Często znajdują je blisko linii frontu czy w przepełnionych obozach w północno-zachodniej części kraju, gdzie kilka miesięcy przed ogłoszeniem pandemii wirusa SARS-CoV-2 wybuchł kryzys humanitarny.

Zgodnie z ocenami ONZ około 80 proc. ludności kraju żyje na granicy biologicznego przeżycia.

Dziewięć milionów Syryjczyków nie ma na chleb.

źródło: polityka.pl , rp.pl , tvp.info

Numer konta

FILEO-FUNDACJA NIOSĄCA POMOC OFIAROM PRZEMOCY
„Prześladowany Kościół-Syria”