40-letni syryjski Kurdyjczyk został aresztowany 30 lipca i oskarżony o apostazję przez Failaq Al-Sham, islamistyczną grupę lojalną wobec Turcji.

Lokalne źródła podają, że 30 lipca bojownicy z Failaq Al-Sham aresztowali Radwana Muhammada w jego domu w wiosce Jaqmaq Kibir niedaleko Rajo, małego miasteczka w północno-zachodniej Syrii niedaleko Afrin.

Muhammad, który pracuje jako nauczyciel języka angielskiego i dyrektor, odmówił grupie rozkazów przekazania im budynku szkoły, aby mogli przekształcić ją w szkołę islamską. Według lokalnych źródeł, Muhammad powiedział grupie: „Przekażę wam budynek tylko w jednym przypadku: jeśli Jezus Chrystus ponownie zejdzie na ziemię”.

Żona pana Muhammeda zmarła niedawno, ale grupa uniemożliwiła rodzinie umycie i okrycie jej ciała zgodnie ze zwyczajami panującymi w tym regionie. Jakiś czas temu przeszła z islamu na chrześcijaństwo.

Pastor Nihad Hassan, który przewodzi kurdyjskiemu kościołowi w Bejrucie w Libanie i który pochodzi z samego Afrin, powiedział CSW: „Bardzo martwimy się o życie i samopoczucie Radwana, jest on przetrzymywany w kwaterze głównej [Failaq Al-Sham] w Afrin i mogą go stracić. Te islamistyczne grupy i ich tureccy władcy idą śladami Państwa Islamskiego. W rzeczywistości wielu z ich bojowników to byli członkowie IS i Al-Kaidy ”.

Failaq Al-Sham to islamistyczna grupa powiązana z Bractwem Muzułmańskim. Funkcjonuje w północno-zachodniej Syrii w ramach Syryjskiej Armii Narodowej, grupy parasolowej dla różnych frakcji islamistycznych pod bezpośrednim dowództwem tureckim.

W marcu 2018 r. Armia turecka zdobyła miasto Afrin przy pomocy niektórych syryjskich ugrupowań islamistycznych. Amnesty International donosi, że od tamtej pory „mieszkańcy Afrin [byli] zatrzymywani i torturowani, a domy i firmy zostały ograbione i skonfiskowane, a szkoły zniszczone lub przejęte”.

Dyrektor generalny CSW, Mervyn Thomas, powiedział: „Jesteśmy głęboko zaniepokojeni dobrem Mahometa i wzywamy jego porywaczy do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia go. Wzywamy również władze tureckie do interwencji poprzez powstrzymanie różnych islamistycznych grup milicji działających pod jej dowództwem oraz do natychmiastowego zaprzestania wszelkich form przemocy i łamania praw człowieka na kontrolowanych przez nie obszarach. Wzywamy społeczność międzynarodową do wywarcia nacisku na Turcję, aby przestrzegała międzynarodowych praw człowieka i prawa humanitarnego oraz zaprzestała wszelkich form prześladowań mniejszości religijnych w Afrinie i okolicach ”.

źródło: csw.org.uk

Sudan: 120 dzieci umiera każdego dnia z powodu niedożywienia i związanych z nim przyczyn.

Toronto, 8 lipca – 1,1 miliona dzieci w Sudanie głoduje, ponieważ kraj ten boryka się z największym kryzysem żywnościowym ostatnich lat. Liczba dzieci, które żyją w sytuacji kryzysowej, podwoiła się od 2019 r. pół miliona więcej dzieci zagrożonych poważnymi konsekwencjami skrajnego głodu w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.

Połączenie rosnących cen żywności, inflacji i utraty miejsc pracy w wyniku obostrzeń COVID-19 ma niszczący wpływ na rodziny w Sudanie.

W sumie szacuje się, że 9,6 miliona ludzi nie wie, skąd pochodzi ich następny posiłek.

Środki blokujące mające na celu jak twierdzono zapobieganie rozprzestrzenianiu się COVID-19 zakłóciły funkcjonowanie rynków i handlu transgranicznego, paraliżując źródła utrzymania i podnosząc ceny. Od czerwca 2020 r. Ceny zbóż wzrosły trzykrotnie w porównaniu z ubiegłym rokiem i są około cztery razy wyższe niż średnia z ostatnich pięciu lat.

Pracownicy Save the Children twierdzą, że nawet najbardziej podstawowe produkty żywnościowe są poza zasięgiem. Arshad Malik, dyrektor organizacji Save the Children Country w Sudanie, powiedział: „Nasze zespoły na miejscu usłyszały od rodzin, że podczas Ramadanu muszą przerywać post wodą – po prostu nie było jedzenia.

„Jeszcze przed ogłoszeniem pandemii rodziny cierpiały z powodu skutków dziesięcioleci konfliktów, zacofania i słabej gospodarki. Teraz ich życie stało się jeszcze trudniejsze. Nasz zespół każdego dnia spotyka się z coraz większą liczbą rodziców, którzy z trudem przygotowują jedzenie dla swoich pociech.

„120 dzieci umiera każdego dnia z powodu niedożywienia i związanych z nim przyczyn. Istnieje pilna potrzeba wspierania rodziny pieniędzmi i jedzeniem podczas reagowania na COVID-19, w tym zapewnienie natychmiastowej gotówki i zapasów”-dodaje Malik.

Organizacja Save the Children stara się dotrzeć do najbardziej bezbronnych wysiedleńców i społeczności przyjmujących w Kordofanie, Darfurze i Chartumie. Podczas kryzysu organizacja Save the Children przekazała dotacje pieniężne 2000 rodzinom uchodźców w Chartumie i kontynuowała dystrybucję nasion i sprzętu rolniczego w Kordofanie Południowym oraz bony w Darfurze i Kordofanie. Organizacja Save the Children wspiera także ponad 100 ośrodków żywieniowych w Darfurze, Kordofanie, w stanach Morza Czerwonego i Nilu Błękitnego, aby zmniejszyć niedożywienie wśród dzieci i matek w ciąży lub karmiących piersią.

źródło: reliefweb.int