Sudan: zniesienie kary śmierci za apostazję, zakaz okaleczania żeńskich narządów płciowych

Sudan zatwierdził szeroko zakrojone zmiany w swoim prawie karnym, w tym zniesienie kary śmierci za apostazję, która została wprowadzona w 1991 roku przez dyktatora Omara al Bashira i ukarana ukamienowaniem.

Decyzja oznacza, że ​​od teraz konwersja jednej religii na inną w kraju, przy znacznej większości muzułmańskiej, nie będzie karana.

„Anulowaliśmy art. 126 sudańskiego prawa karnego i zapewniliśmy wolność wyznania oraz równość obywatelstwa i praworządności ”, powiedział sudański minister sprawiedliwości Nasredeen Abdulbari w wywiadzie telewizyjnym.

Zakaz okaleczania żeńskich narządów płciowych i chłosty

Rząd Sudanu wprowadzi również zakaz okaleczania żeńskich narządów płciowych (FGM) , które jest „obecnie uważane za przestępstwo zagrożone karą do trzech lat więzienia”, zauważył Abdulbari, dodając, że jego ministerstwo „porzuci wszelkie przepisy dyskryminujące kobiety i dzieci” .

Co więcej, nowe prawo zezwala nie-muzułmanom na picie alkoholu i zabrania chłosty jako kary.

„Wszystkie te zmiany mają na celu osiągnięcie równości wobec prawa. Porzuciliśmy wszystkie artykuły, które doprowadziły do ​​jakiejkolwiek dyskryminacji . Zapewniamy naszym obywatelom, że reforma prawa będzie trwała, dopóki nie odstąpimy od wszystkich przepisów naruszających prawa człowieka w Sudanie ”- podkreślił sudański minister sprawiedliwości.

źródło: evangelicalfocus.com