SUDAN: Tymczasowy rząd Sudanu zapowiedział zmiany prawne, do poszerzenia wolności religijnej w tym kraju.

Wśród chrześcijan panuje ostrożny optymizm. Jest szansa, że znikną niektóre z niebezpieczeństw, które dotychczas im groziły.

Na początku marca agendy  rządowe,  powołane w celu konfiskowania kościelnych nieruchomości, zostały rozwiązane, a własność nieruchomości została kościołom przywrócona. 8 marca przedstawiciel rządu oznajmił w „Sudan Tribune”, że ma zostać zniesiona kara śmierci za odejście od islamu. W jej miejsce rządzący chcą wprowadzić prawo, w którym przestępstwem będzie oskarżenie kogoś o apostazję.

Takie zmiany, jeśli zostaną wprowadzone, mogą pozytywnie wpłynąć na życie chrześcijan. Na całym świecie oskarżenia o apostazję są używane jako broń przeciwko wyznawcom Chrystusa. Mimo, że rząd uznaje ten ruch za przejaw wolności religijnej, nadal istnieją powody do obaw. Kara została zniesiona, ale przestępstwo apostazji nadal pozostaje w kodeksie karnym, tak samo jak bluźnierstwo.

Dziękujmy Bogu za te pozytywne kroki w stronę wolności religijnej, Módlmy się, aby zostały podjęte kolejne działania, a chrześcijanie w Sudanie byli prawdziwie wolni. Módlmy się też o stabilność nowego rządu, jak i o spokojny przebieg procesu przekazywania cywilom władzy przez wojskowych, który ma potrwać do 2022 r.

Artykuł przygotowany przez portal GPCH

Źródła: Sudan Tribune, Christian Solidarity Worldwide, Mission Network News