Sudan: radykalni muzułmanie protestują przeciwko zniesieniu kary śmierci za apostazję

Radykalni muzułmanie w Sudanie wyszli na ulice, aby zaprotestować przeciwko przyjęciu przez rząd przejściowy poprawek dekryminalizujących apostazję i uchylających inne islamistyczne prawa.

Prawo apostazji jest używane od ponad 30 lat do prześladowania tych, którzy odchodzą od islamu. Przyjęcie przez rząd ustawy o podstawowych prawach i wolności pozwala również nie-muzułmanom na picie alkoholu i znosi publiczną chłostę jako karę kryminalną.

Odkąd 11 lipca rząd ogłosił plany zmian w sudańskim prawie, muzułmanie krytykowali te posunięcia w mediach społecznościowych, nazywając je antyislamskimi i wzywając do masowych demonstracji. Niektórzy wzywali do „świętej wojny” przeciwko rządowi za zniesienie przepisów szariatu (prawa islamskiego).

17 lipca w Chartumie, Północnym Chartumie i Omdurmanie odbyły się ograniczone demonstracje w celu zaprotestowania przeciwko zmienionym ustawom. „ Szariat, szariat albo umrzemy”, krzyczeli protestujący. „Słuchaj, Hamdok, to Chartum, a nie Nowy Jork”.

Podobno w protestach zebrało się kilkadziesiąt osób. Wywieszając transparenty z napisem „Nie dla sekularyzmu”, krzyczeli: „Prawa Boże nie zostaną zastąpione”.

Prawo apostazji zostało użyte w 2014 roku, aby skazać na chłostę i śmierć będącej w ciąży chrześcijańskiej matki Meriam Yahi Ibrahim pod fałszywymi zarzutami opuszczenia islamu.

Została zwolniona z więzienia 23 czerwca 2014 r., Niecałe dwa miesiące po tym, jak Morning Star News ujawniło fałszywe zarzuty apostazji przeciwko niej, które wywołały burzę międzynarodowych protestów.

„Chociaż pełny tekst przepisów nie został jeszcze upubliczniony, raporty wskazują, że prawo apostazji zostało zastąpione artykułem zakazującym mowy nienawiści” – czytamy w oświadczeniu amerykańskiej Komisji ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej (USCIRF). „Jednak status sudańskiego prawa o bluźnierstwie pozostaje niejasny ”.

źródło: evangelicalfocus.com