Sudan Południowy: zamordowano 13 chrześcijan

Jak dotąd prześladowania chrześcijan w Sudanie Południowym były rzadkie. Prymas Kościoła Episkopalnego Sudanu Południowego, arcybiskup Justin Badi Arama, stwierdził, że Sudan Południowy jest „krajem, w którym chrześcijanie i muzułmanie żyją obok siebie”.

Sudan Południowy to około 60% chrześcijan, głównie katolików i anglikanów. Ten najazd na wioskę stwarza możliwość, że prześladowania chrześcijan mogą stać się powtarzającym się zjawiskiem w kraju.

Dzięki łasce Bożej i błogosławieństwu Jego błogosławieństwa Teodora II, papieża i patriarchy Aleksandrii i całej Afryki, metropolita Narkissos (Gammoh) z Nubii założył w 2015 roku pierwszy ortodoksyjny ośrodek misyjny w Sudanie Południowym. Zobacz szczegóły  tutaj .

Poprzednie relacje ChristianPersecution.com dotyczące prześladowań chrześcijan w Sudanie Południowym można znaleźć tutaj .

„Prymas Sudanu Południowego wzywa do modlitwy za biskupa Abyei po„ barbarzyńskim ataku ”na Dungob Alei”, ACNS , 18 maja 2021 r .:

Prymas Sudanu Południowego, arcybiskup Justin Badi-Arama, wypowiedział się przeciwko „bezsensownej przemocy”, która ma miejsce w niektórych częściach kraju. Wygłosił swoje uwagi po gwałtownym ataku w zeszły weekend w północnej wiosce Dungob Alei, w wyniku którego zginęło 13 osób, a ośmiu zostało rannych.

W oświadczeniu Kościół Episkopalny Sudanu Południowego stwierdził, że jego diecezja Abyei znajduje się w najbardziej wysuniętej na północ części Sudanu Południowego, „na obszarze, który doświadcza islamskich ingerencji, po których następują nękanie, zastraszanie i częste ataki przeprowadzane przez arabskie islamskie milicje”.

Podając szczegóły dotyczące przemocy w weekend, biskup Abyei, Michael Deng Bol, powiedział, że wioska Dungob-Alei, która leży 5 km na północny wschód od miasta Abyei, została „barbarzyńsko zaatakowana przez milicjantów Sudanu od około 5:30 w niedzielę. 16 maja, zabijając 13 osób i raniąc 8 innych. Walki trwają do dziś [późna poniedziałkowa noc] ”.

Biskup Michael dodał: „To nie jest pierwszy tego rodzaju atak. W 2020 roku wioska Kolom, 12 km od miasta Abyei, i wioska Mabok Diil, 18 km na wschód od miasta Abyei, również zostały zaatakowane w ten sam sposób 38 zabitych i 22 rannych, wraz z uprowadzeniem 17 dzieci i spaleniem 77 domów, w tym nasze centra modlitwy i placówki medyczne ”.

Prymas Kościoła Episkopalnego Sudanu Południowego, abp Justin Badi Arama, potępił „barbarzyńskie ataki” i wezwał do „zakończenia tej bezsensownej przemocy ze strony nielicznych w kraju, w którym chrześcijanie i muzułmanie żyją obok siebie”….

źródło: christianpersecution

„Wstydliwy problem świata”. Głód milionów dzieci to hańba ludzkości

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Według ONZ, Sudan Południowy znajduje się na trzecim, najtragiczniejszym poziomie kryzysu humanitarnego. Oznacza to, że przetrwanie tego społeczeństwa jest poważnie zagrożone. Ponad połowa ludności tego kraju, czyli ok. 7 mln ludzi, przez sześć czy siedem miesięcy w roku nie ma wystarczającej ilości jedzenia.

Wojna w Południowym Sudanie trwa, z niewielkimi przerwami, od 1956 roku. Pierwsza wojna domowa trwała aż do 1972 roku. Kolejny wewnętrzny konflikt rozpoczął się już w 1983 roku i był jednym z najbardziej krwawych działań wojennych na świecie. Zginęło około 1,5 miliona cywilów, a ponad 4 miliony osób zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów.

– Sudan Południowy jest pogrążony w chaosie. Rząd, zdominowany przez jedną grupę etniczną, walczy ze wszystkimi innymi plemionami. A tych w Południowym Sudanie jest ponad pięćdziesiąt. – tłumaczy dr Wojciech Wilk. Rzeczywiście wojna obejmuje niemal cały kraj. Jedynie niewielkie obszary uchowały się od przemocy. Działania zbrojne na tak wielką skalę nie mogły pozostać bez konsekwencji.

– Gospodarka zamarła. Rząd nie ma pieniędzy na wypłaty nawet dla swoich żołnierzy. Nie działają ośrodki zdrowia, szkoły, transport, a kraj pożera szalejąca inflacja – wyjaśnia szef PCPM. – Dla przykładu, urzędnik państwowy średniego szczebla miesięcznie zarabia równowartość dwóch puszek Coca-Coli – porównuje Wilk. – Wynagrodzenie nie pozwala na utrzymanie ani siebie, ani tym bardziej rodziny. Olbrzymie zubożenie społeczeństwa powoduje z kolei ogromną korupcję i wzrost przestępczości – wyjaśnia ekspert.

Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dorośli w Sudanie Południowym muszą jeść korę z drzew, bulwy, korzenie, gotowane liście. Tymczasem dzieci nie są w stanie przetrwać na takiej diecie i zaczynają spalać własne mięśnie, popadać w opuchliznę głodową, umierać z głodu. Stąd ogromna mobilizacja międzynarodowych organizacji humanitarnych, aby nie dopuścić do przedwczesnej śmierci setek tysięcy dzieci.

Mały chłopiec zabiera swojego niedożywionego braciszka do ośrodka żywienia terapeutycznego prowadzonego przez medyczną organizację charytatywną Medecins Sans Frontieres w Ajiep w Sudanie | REUTERS

– Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli, choć z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci. Jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia, w ciągu niecałych 14 dni może ono wyjść ze skraju śmierci głodowej do momentu, gdzie waga jego ciała i wszystkie parametry życiowe będą mieścić się w medycznej normie – objaśnia prezes PCPM. Ta specjalna żywność to wysokoenergetyczna pasta, przypominająca masło orzechowe.

FUNDACJA FILEO – KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej