Sudan jeden z niewielu krajów na świecie, gdzie ludzie zostali oficjalnie straceni za apostazję w czasach współczesnych

Zniesienie sudańskiego prawa apostazji, które przewidywało karę śmierci za opuszczenie islamu, jest teraz oficjalne. To wywołało wielką radość wśród sudańskich chrześcijan, zwłaszcza tych, którzy są nawróceni z islamu.

Suwerenna ustawa o zmianach została przyjęta bez sprzeciwu przez Radę Suwerenną w kwietniu. W komunikacie prasowym sudański minister sprawiedliwości Nasr al-Din Abdel Bari powiedział, że ustawa uchyla ustawę o apostazji, chroni wolności, a także przyznaje wcześniej zakazane wolności. …

Sudan jest jednym z niewielu krajów na świecie, w których ludzie zostali oficjalnie straceni za apostazję w czasach współczesnych.

W 1985 r. Mahmoud Mohammed Taha, 76-letni umiarkowany muzułmański przywódca polityczny, który sprzeciwiał się ustanowieniu szariatu przez rząd prezydenta Jaafara al-Nimeiriego, został powieszony jako odstępca za swoje poglądy.

Minister Bari stwierdził również, że poprawki zawierają artykuł zakazujący takfiru – czyn oskarżenia innego muzułmanina o bycie odstępcą, a tym samym legalne zabijanie ich. „ Takfir innych stał się zagrożeniem dla bezpieczeństwa i ochrony społeczeństwa” – podkreślił, doradzając tym, którzy są oskarżani o apostazję, aby uciekali się do sprawiedliwości.

Takfir był zasadą rozwiniętą w siódmym wieku przez sektę Khariji (która już nie istnieje) i został przyjęty przez współczesnych islamistów jako sposób usprawiedliwiania ich gwałtownych ataków na bardziej umiarkowanych muzułmanów, z którymi teologia lub praktyka się nie zgadzają.

Fundusz Barnaba od dawna prowadzi kampanię przeciwko apostazji prawa klasycznego islamu i w imieniu wszystkich muzułmanów, którzy przechodzą na inną religię. Jedna z naszych petycji w tej sprawie trwała przez rok (2003–2004) i zgromadziła około 90 000 podpisów z 32 krajów i została przekazana Wysokiemu Komisarzowi ONZ ds. Praw Człowieka w Genewie w dniu 28 lipca 2004 r.

W niektórych krajach kara śmierci za apostazję obowiązuje w ich prawie, w tym w Afganistanie, Mauretanii, Katarze, Arabii Saudyjskiej i Somalii, ale nie wiadomo, by w ostatnim czasie wykonali wyrok. Iran ma również karę śmierci za apostazję w związku z prawem stanowiącym, że każdy temat, na który „prawo ziemi milczy”, będzie traktowany zgodnie z islamskimi źródłami i fatwami. Chrześcijanin nawrócony z islamu, Hossein Soodmand, został powieszony za apostazję w Iranie w 1990 roku.

Czasami ludzie skazani są na śmierć, a następnie uwięzieni. W Sudanie w maju 2014 r. Ciężarna chrześcijanka Meriam Yahia Ibrahim została skazana na śmierć za apostazję po odmowie wyrzeczenia się swojej wiary chrześcijańskiej. 27-latka, której ojciec był muzułmaninem, ale wychowywał się w wieku sześciu lat, została uchylona przez sąd apelacyjny w Sudanie w czerwcu 2014 roku. Oskarżenie przeciwko niej było oparte na islamskiej koncepcji, że dzieci przyjmują religię swojego ojca, więc jeśli chrześcijanka ma muzułmańskiego ojca, musi – powiedział oskarżyciele – być odstępcą od islamu.

W Afganistanie w 2006 r. Abdul Rahman, który 16 lat wcześniej przeszedł z islamu na chrześcijaństwo, został uznany za winnego odstępstwa i skazany na śmierć. Nastąpiło międzynarodowe oburzenie i ostatecznie władze afgańskie uznały Rahmana za niezdolnego psychicznie, co oznacza, że ​​w szariacie nie można go pociągnąć do odpowiedzialności za apostazję.

Pod klasycznym szariatem muzułmanie, którzy porzucają religię, podlegają surowej karze. W islamie; nawrócenie jest postrzegane jako równoznaczne ze zdradą państwa i dlatego podlega karze śmierci. Według wszystkich szkół szariatu, zdrowi umysłowo dorośli mężczyźni-apostaci grozi kara śmierci. Malariańska szkoła szariatu, która historycznie dominowała w Sudanie, również przewiduje wyrok śmierci dla zdrowych dorosłych apostatek i utrzymuje, że nawet wewnętrzne niewypowiedziane apostazje są karalne. Pozostaje tylko trzy dni na pokutę przed wykonaniem wyroku śmierci.

źródło: christiannews.net