04/05/2020 Sudan

Pomimo wielkich postępów w Sudanie, chrześcijanie nadal obawiają się, że  będą obywatelami drugiej kategorii. Po zamachu stanu, który obalił reżim Omara al-Baszira w kwietniu 2019 r., Wielu ludzi wierzyło lub miało nadzieję, że wolność nadejdzie dla wszystkich mieszkańców Sudanu i od tego czasu wolność jest coraz większa. Nowy rząd przejściowy zakończył działalność komitetu religijnego, który nadużył swojej władzy burząc kościoły.

Zwiększyli prawa kobiet w kraju, zakończyli wyrok śmierci za apostazję i zwrócili część majątku kościelnego.

Jednak pomimo wszystkich tych korzyści wielu chrześcijan wciąż obawia się, że nigdy nie zdobędzie prawa do swobodnego wielbienia Boga. W tym tygodniu rząd Sudanu opublikował listę zajęć edukacyjnych, które będą prowadzone we wszystkich szkołach podstawowych. Na tej liście znalazły się studia islamistyczne. Jednak na liście nie było żadnej edukacji chrześcijańskiej. Według Omera Ahmeda al-Garaya, dyrektora generalnego National Center for Curriculum and Educational Research (NCCER), „ Wszystkie niewymienione przedmioty należy uważać za pominięte i nie będą nauczane w szkołach ”.

Pokazuje to, że chociaż kraj poczynił kroki w kierunku wolności i demokracji, nadal szanuje islam bardziej niż inne religie.

Wraz z tym wydaniem chrześcijanie prawdopodobnie stracą nadzieję oraz pozostaną w poczuciu, że nigdy nie uzyskają prawa do wolności wyznania bez dyskryminacji. Zmusi to również wiele rodzin chrześcijan do podjęcia decyzji, czy posłać swoje dzieci do szkoły, gdzie ich dzieci będą indoktrynowane naukami islamu.

Proszę, módlcie się za naszych chrześcijańskich braci i siostry, którzy nadal cierpią z powodu niesprawiedliwego i stronniczego rządu.

List NCCER stwierdzający, że chrześcijaństwo nie będzie nauczane w szkołach. zdjęcie: (Morning Star News)

źródło: persecution.org