Sudan: 120 dzieci umiera każdego dnia z powodu głodu i niedożywienia

Toronto, 8 lipca – 1,1 miliona dzieci w Sudanie głoduje, ponieważ kraj ten boryka się z największym kryzysem żywnościowym ostatnich lat. Liczba dzieci, które żyją w sytuacji kryzysowej, podwoiła się od 2019 r. pół miliona więcej dzieci zagrożonych poważnymi konsekwencjami skrajnego głodu w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.

Połączenie rosnących cen żywności, inflacji i utraty miejsc pracy w wyniku obostrzeń COVID-19 ma niszczący wpływ na rodziny w Sudanie.

W sumie szacuje się, że 9,6 miliona ludzi nie wie, skąd pochodzi ich następny posiłek.

Środki blokujące mające na celu jak twierdzono zapobieganie rozprzestrzenianiu się COVID-19 zakłóciły funkcjonowanie rynków i handlu transgranicznego, paraliżując źródła utrzymania i podnosząc ceny. Od czerwca 2020 r. Ceny zbóż wzrosły trzykrotnie w porównaniu z ubiegłym rokiem i są około cztery razy wyższe niż średnia z ostatnich pięciu lat.

Pracownicy Save the Children twierdzą, że nawet najbardziej podstawowe produkty żywnościowe są poza zasięgiem. Arshad Malik, dyrektor organizacji Save the Children Country w Sudanie, powiedział: „Nasze zespoły na miejscu usłyszały od rodzin, że podczas Ramadanu muszą przerywać post wodą – po prostu nie było jedzenia.

„Jeszcze przed ogłoszeniem pandemii rodziny cierpiały z powodu skutków dziesięcioleci konfliktów, zacofania i słabej gospodarki. Teraz ich życie stało się jeszcze trudniejsze. Nasz zespół każdego dnia spotyka się z coraz większą liczbą rodziców, którzy z trudem przygotowują jedzenie dla swoich pociech.

„120 dzieci umiera każdego dnia z powodu niedożywienia i związanych z nim przyczyn. Istnieje pilna potrzeba wspierania rodziny pieniędzmi i jedzeniem podczas reagowania na COVID-19, w tym zapewnienie natychmiastowej gotówki i zapasów”-dodaje Malik.

Organizacja Save the Children stara się dotrzeć do najbardziej bezbronnych wysiedleńców i społeczności przyjmujących w Kordofanie, Darfurze i Chartumie. Podczas kryzysu organizacja Save the Children przekazała dotacje pieniężne 2000 rodzinom uchodźców w Chartumie i kontynuowała dystrybucję nasion i sprzętu rolniczego w Kordofanie Południowym oraz bony w Darfurze i Kordofanie. Organizacja Save the Children wspiera także ponad 100 ośrodków żywieniowych w Darfurze, Kordofanie, w stanach Morza Czerwonego i Nilu Błękitnego, aby zmniejszyć niedożywienie wśród dzieci i matek w ciąży lub karmiących piersią.

źródło: reliefweb.int

Szacuje się, że 21% populacji doświadcza Kryzysu lub gorszego poziomu braku bezpieczeństwa żywnościowego (Faza 3 IPC lub wyższa) i wymaga pilnych działań. Jest to najwyższy wynik odnotowany w historii IPC w Sudanie w porównaniu z poprzednimi latami.

[vi] [ii] Obecnie 1,1 miliona dzieci znajduje się na „4. poziomie IPC”, czyli na etapie bezpieczeństwa żywnościowego przed klęską głodu ( więcej informacji można znaleźć w IPC ). W zeszłym roku o tej porze w tej samej kategorii było 521 000 dzieci . Obliczono to na podstawie tego, że dzieci stanowią 50% populacji, patrz UNICEF .

Fundacja”FILEO”  KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)