Spełnianie potrzeb chrześcijan w dobie COVID-19

21.05.2020 Waszyngton (Międzynarodowy Chrześcijański Koncern) – Gdy COVID-19 rozprzestrzenił się na cały świat, Międzynarodowy Chrześcijański Koncern rozpoczął inicjatywę, aby służyć chrześcijanom prześladowanym i dyskryminowanym za ich wiarę. W ciągu zaledwie jednego miesiąca międzynarodowy koncern chrześcijański i jego hojni zwolennicy z powodzeniem osiągnęli pierwszy poziom odniesienia w zakresie pozyskiwania funduszy, który służy ofiarom prześladowań COVID-19 na całym świecie. Gdy ciało Chrystusa cierpi na całym świecie, łączymy się, aby zaspokoić ich potrzeby.

Od tego czasu ICC realizowało projekty pomocy w niektórych najbardziej dotkniętych krajach, takich jak Nigeria, Irak, Egipt, Indie, Pakistan, Sri Lanka i Myanmar. Odbiorcy pomocy udzielanej przez hojnych darczyńców ICC wahali się od wdów, wierzących w muzułmanów (MBB), pastorów, którzy stracili systemy wsparcia, po chrześcijan, którym odmówiono pomocy. Do tej pory prawie 1300 osób i rodzin otrzymało miesięczny posiłek.

W Indiach pandemia COVID-19 odcięła wiejskich ewangelistów od ich zwykłych systemów wsparcia i kościołów. Ponieważ często podróżują, aby dotrzeć do nowych obszarów z Ewangelią, nie są w stanie otrzymać pomocy rządowej w swoich nierodzimych wioskach. Jednym z tych ewangelistów jest pastor Kuluram. Starał się znaleźć wystarczającą ilość jedzenia, dopóki ICC nie odwiedziło go po pierwszym spotkaniu w ramach inicjatywy Bibles and Bikes. Powiedział ICC: „Wierzę, że pomoc ze strony ICC jest modlitwą, na którą otrzymałem odpowiedź, ponieważ byłam zaniepokojona i zastanawiałam się, jak mogę zarządzać i zapewnić mojej rodzinie po kilku dniach, chwalcie Boga. Chciałbym również podziękować ICC za pomoc w tej racji żywnościowej i nie muszę się martwić przez następny miesiąc ”.

Miesięczny posiłek dla ewangelisty
W Egipcie ICC nadal zapewniała dodatkowe wsparcie rodzinom, które są częścią Hope House. Chrześcijańskie dzieci, które zwykle uczą się w Domu Nadziei, otrzymywały opakowania pełne składników odżywczych. Ich rodziny otrzymały również kurczaka, specjalny prezent. Wielu rodziców dzieci Hope House to biedni robotnicy, którzy często pracują w różnych wioskach i wysyłają pieniądze do swoich rodzin. Z ograniczeniami w Egipcie wielu ojców i braci nie było w stanie pracować ani wrócić do domu.

W Iraku muzułmańscy wyznawcy tła (MBB) i osoby wewnętrznie przesiedlone (IDP) ucierpiały wyjątkowo podczas blokowania COVID-19. MBB, już odizolowane od swoich zwykłych społeczności, nie mają tego samego rodzaju dostępu do wsparcia rodzinnego. W wyniku ISIS osoby wewnętrznie przesiedlone nadal żyją w niestabilnych środowiskach, z ograniczonym dostępem do zasobów. ICC spotkało tych ludzi z potrzebą zapewnienia im miesięcznego jedzenia. Jeden z mężczyzn, Anwar, powiedział ICC: „ Nie mogę mieć lepszej przyszłości dla moich dzieci, ponieważ jestem zbyt biedny, aby zmienić kierunek życia mojej rodziny. Codziennie zarabiałem około 15-20 USD na sprzedaży nasion słonecznika na ulicy restauracji. Ale nie ma już pracy i nie wiem, kiedy wrócę . „W poszukiwaniu desperacji Anwar kilka dni wcześniej próbował sprzedać nasiona słonecznika. Został tymczasowo aresztowany i nadal nie ma dochodu, aby zapewnić swojej rodzinie, ponieważ stracił wszystko podczas wysiedlenia ISIS. Jednak teraz może zaufać, że on i jego rodzina będą mieli wyżywienie na następny miesiąc.

Młoda dziewczyna w obozie dla przesiedleńców wewnętrznych posiada niektóre dobra, które jej rodzina otrzymała od ICC
„Jestem wdzięczny Bogu za dostarczenie nam tego jedzenia. Moja rodzina była bardzo zdenerwowana. Jesteśmy jednak szczęśliwi i wdzięczni za zorganizowanie tej pomocy. Od początku tego miesiąca byliśmy [ograniczeni] do jednego posiłku z powodu z powodu braku; jednak moje dzieci będą cieszyć się jedzeniem trzy razy dziennie. Ludzie w społeczeństwie nas nie szanują. Często jesteśmy odrzucani i dyskryminowani. Jednak zapraszanie nas do zbierania pokarmów wzmocniło moją wiarę w Boga ”.
Zeenatowi, jednemu z beneficjentów w Pakistanie, odmówiono pomocy żywnościowej w wiosce niedaleko Lahore, podobnie jak kilku innych chrześcijan w rejonie muzułmańskim. Zeenat powiedział ICC: „ Jestem wdzięczny Bogu za dostarczenie nam tego jedzenia. Moja rodzina była bardzo zdenerwowana. Jesteśmy jednak szczęśliwi i wdzięczni za zorganizowanie tej pomocy. Od początku tego miesiąca byliśmy [ograniczeni] do jednego posiłku z powodu braku; jednak moje dzieci będą cieszyć się jedzeniem trzy razy dziennie. Ludzie w społeczeństwie nas nie szanują. Często jesteśmy odrzucani i dyskryminowani. Jednak zaproszenie nas do zbierania żywności wzmocniło moją wiarę w Boga ”.

Beneficjenci Pakistanu przy wydawaniu żywności
ICC nadal służy prześladowanym chrześcijanom na całym świecie, podczas gdy COVID-19 zagraża utrzymaniu wielu wierzących.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
W sprawie wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org

Żniwo wprawdzie wielkie,ale robotników mało. Proście więc Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na żniwo swoje. Ewangelia Łukasza