Somalia: Siedem osób zabitych w dwóch islamskich zamachach bombowych

22.06.2020 Somalia

W niedzielę policjanci i wojskowi stwierdzili, że „co najmniej siedem osób zginęło w dwóch oddzielnych atakach bombowych w południowej i środkowej Somalii.

W pierwszym incydencie dwie bomby podłożone przed domem wojskowego w mieście Wanlaweyn, 90 km na północny zachód od stolicy Mogadiszu, wybuchły późno w sobotę, zabijając cztery osoby, w tym żołnierzy i cywilów. ” Żadna grupa nie zgłosiła odpowiedzialności

Takie ataki są powszechne w Somalii, gdzie islamska organizacja bojowa al Shabaab prowadzi 12-letnią kampanię mającą na celu obalenie rządu centralnego.

Funkcjonariusz policji Mohamed Nur powiedział Reuterowi, że „najpierw usłyszeliśmy wybuch w domu. Oficer wojskowy był wtedy nieobecny. Przybyli strażnicy i mieszkańcy, aby dowiedzieć się, co spowodowało wybuch, a potem wybuchł drugi.

Oficer wojskowy w pobliskim mieście Galkayo, major Abdullahi Ahmed, stwierdził, że „w drugim incydencie trzech bojowników w samochodzie dokonało zamachu samobójczego na wojskowym punkcie kontrolnym w mieście Bacadweyn w centralnym Somalii w stanie Galmudug (w niedzielę)”.

Trzech żołnierzy zginęło, a dwóch innych zostało rannych. Miejscowy starszy Hassan Nur powiedział Reuterowi: „bali się, że napastnicy należą do al Shabaab, nigdy nas nie zaatakowali. Byliśmy przerażeni, że byliśmy świadkami samobójczej pułapki samochodowej. Siły rządowe są celem, ale takie ataki nie oszczędzą ludności cywilnej. ”

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski